Hlavní obsah

Itálie chce prodat podíl v nejstarší bance světa

Foto: Nicolas Toninelli, Shutterstock.com

Palazzo Salimbeni, historické sídlo nejstarší banky světa Monte dei Paschi di Siena

Reklama

Italská vláda zvažuje další prodej podílu nejstarší banky světa. Prodej akcií banky Monte dei Paschi di Siena (BMPS), ve které vlastní okolo 39 %, je jedním z kroků k ekonomické nápravě zadluženého státu.

Článek

Druhá nejzadluženější země Evropy hledá způsoby, jak se dostat z problémů. Italská vláda proto zvažuje prodej 10% podílu v toskánské bance Monte dei Paschi di Siena, ve které vlastní 39 procent.

Podle agentury Bloomberg se chce kabinet premiérky Giorgiy Meloniové zbavit dluhů a usnadnit konsolidaci bank. Proto se zavázal, že do konce roku prodá celý zbývající podíl.

Ačkoliv se o termínu prodeje dalších akcií ještě nerozhodlo, očekává se, že k němu dojde v dubnu, informovala agentura. Právě v dubnu má totiž premiérka představit nové ekonomické cíle a rozpočtový rámec vlády.

O privatizaci banky vláda usiluje už roky. Postupný prodej podílů je jedním z kroků její strategie. V plánu je totiž spojení Monte dei Paschi s podobně velkou bankou, přičemž postupný prodej akcií by potenciálnímu kupci zlevnil zbývající podíl, řekl nejmenovaný zdroj agentuře.

Vláda s prodejem akcií začala už v minulém listopadu. Prodejem 25% podílu z tehdejších 64 procent získala 920 milionů eur, informovala loni agentura Reuters. Následně se zavázala, že po dobu 90 dnů neprodá další akcie bez souhlasu globálních koordinátorů.

Loňské příznivé období pro prodej akcií způsobilo zvýšení úrokových sazeb, zlepšení obchodních podmínek a zmenšení právních překážek, které akcie v minulosti zatěžovaly, napsala agentura Reuters.

Minulé pokusy o privatizaci banky totiž nebyly úspěšné. Z původního plánu spojit banku se společností UniCredit sešlo, když se v roce 2021 strany neshodly na podmínkách prodeje. Kdo se stane příštím vlastníkem banky, tedy stále zůstává otázkou

Vláda se banky ujala před 15 lety, když ji postihly nevýhodné úvěry a dostala se do problémů také v souvislosti s tehdejší ekonomickou krizí. V roce 2016 se banka snažila vypořádat s nedostatkem kapitálu na splácení dluhů, ale bez úspěchu.

A tak jí na pomoc opět přišla vláda, v roce 2017 se italské Ministerstvo hospodářství a financí stalo majoritním akcionářem společnosti a od té doby se datují pokusy banku zotavit a následně prodat.

Tlaky na výdaje rostou

Monte dei Paschi je pro Italy citlivé téma. Spojením se soukromníkem totiž přijdou o nejstarší banku světa, která představuje historický symbol Toskánska.

Instituci založil v roce 1472 městský stát Siena, aby poskytovala úvěry místním obyvatelům. Nejprve fungovala jako zastavárna a později se z ní stala bankovní instituce v podobě, jak ji známe dnes. V 16. století dokonce začala vybírat daně a postupně rozšířila své služby do zbytku Itálie.

Země, která je po Řecku druhou nejzadluženější zemí v Evropě, se s finančními výzvami potýká už roky. Podle dat firmy CEIC dosáhl loni dluh 140 procent HDP.

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj tlaky na státní výdaje Itálie rostou „v důsledku stárnoucí populace, vyšších úrokových sazeb a přechodu na ekologické a digitální technologie.“

Privatizace významné banky je jen střípkem v dlouhodobém řešení dluhů, klíčová bude především stabilizace výdajů v následujících letech a daňová reforma, tvrdí odborníci.

Reklama

Související témata:
Banca Monte dei Paschi di Siena

Doporučované