Hlavní obsah

Jak po 50 letech odešel šéf mediálního kolosu, který utrácel, ale vydělával

Skončil v práci skoro po 50 letech. Co dokázal nejlépe placený šéf oboru?Video: Jan Marek

 

Reklama

S rokem 2021 skončila i kapitola jednoho z nejrespektovanějších korporátních lídrů a šéfa nejmocnějšího mediálního impéria na světě. Bob Iger vedl Disney k rekordním výsledkům přes 15 let. Ve firmě byl ale skoro půlstoletí.

Článek

Až donedávna byl nejlépe placeným ředitelem v zábavním a mediálním průmyslu. Za předpandemický rok 2019 si podle magazínu Forbes vydělal 47,5 milionu dolarů. Samotný plat měl sice „jen“ tři miliony, bezmála 22 milionů dolarů ale získal z bonusů a skoro 20 milionů z akcií.

I poslední dny strávil prací, a to rovnou v srdci zábavy

Kromě pozice CEO amerického korporátu Disney, kterou zastával od 1. října roku 2005 až do 25. února roku 2021, byl totiž od přelomu tisíciletí také prezidentem a následně předsedou představenstva společnosti. I tento post Bob Iger opustil, a to přesně s posledním dnem roku 2021. Poslední chvíle ve firmě prý ale strávil prací v největším zábavním parku na Floridě, kde ještě na začátku října stihl oslavit jeho 50leté výročí.

„Právě jsem strávil tři dny ve Walt Disney World Resort, které mi připomněly (znovu) to, proč jsem na Disney tak pyšný – naše pracovníky v zábavních parcích! Děkuju, že jste se o mě celé ty roky starali,“ zavzpomínal dnes už bývalý šéf korporátu na svém twitterovém účtu v silvestrovský den.

„Tohle je konec mé 47,5 roku trvající cesty v ABC a Disney a byla to ‚životní jízda‘. Moc děkuji všem svým kolegům, zaměstnancům a speciálně pak mé ženě Willow a našim čtyřem dětem,“ dodal Iger v příspěvku.

Otevřel park v Číně. Zisk tvořil z Disneylandů i z miliardových nákupů

Expanze zábavních parků byla snem už i samotného zakladatele společnosti Walta Disneyho a Bob Iger v něm – stejně jako i všech jeho pět předchůdců – pokračoval otevřením prvního resortu v pevninské Číně: Disneylandu v Šanghaji v roce 2016. Parky také až do covidu a lockdownů značně přispívaly do výdělku korporátu. V roce 2019 před pandemií tvořily 45 procent z celkového hrubého zisku ve výši 14,9 miliardy dolarů, tedy dokonce až 6,8 miliardy.

Iger ale stál i u jedněch z nejdůležitějších akvizic v historii značky. Hned v roce 2006 začal za desítky miliard odkupovat populární filmová a produkční studia. Jako první za 7,4 miliardy dolarů převzal Pixar se snímky jako Toy Story nebo Auta. O tři roky později za 4,2 miliardy Marvel a za další tři roky a čtyři miliardy dolarů rovněž Lucasfilm. A zvlášť s těmi se strefil do černého.

Trefa do černého s Marvelem i Lucasfilmem

Jenom s Marvelem už natočil přes 20 superhrdinských filmů, přičemž poslední dva díly Avengers drží s celkovými skoro pěti miliardami na tržbách druhé a páté místo mezi nejvýdělečnějšími filmy všech dob. Čtvrtý je první díl nové trilogie Star Wars z dílny Lucasfilm, která celá vydělala další téměř 4,5 miliardy, a obě studia také vyrábí hned několik seriálů.

I přes kupní ceny studií tak čistý zisk Disneyho rostl. Úvodní 3,37 miliardy v prvním celém roce pod jeho vedením vytáhl Iger až na rekordních skoro 12,6 miliardy dolarů v roce 2018. Jen o dva roky později šla ale značka vlivem zavřených kin, parků i obchodů do ztráty ve výši 2,86 miliardy.

Nejvýznamnější počin? Založení konkurence Netflixu

Ještě předtím ale v říjnu 2019 dokončil Iger nákup dalšího z konkurenčních studií, a to 21st Century Fox za 71,3 miliardy dolarů, čímž mimo jiné získal třeba seriál Simpsonovi nebo další superhrdinské tituly jako X-Men či Deadpool. A tím tehdejší šéf už poměrně rozsáhlého zábavního a mediálního konglomerátu připravil ideální půdu pro další krok, který analytici berou za jeden z jeho nejvýznamnějších.

V listopadu 2019 stihl Bob Iger ještě před pandemií spustit streamovací platformu Disney+, na které společnost filmy a seriály odkoupených studií znovu zužitkovala a přidala řadu nových. Mezi ty patří například hity jako Mandalorian se známou postavou Baby Yody ze světa Star Wars nebo WandaVision a další od Marvelu. Oproti Netflixu či Amazonu ji prý odlišuje to, že razí kvalitu nad kvantitou. K loňskému lednu nabízela přes 700 filmů a 11 700 epizod.

Za necelé dva roky od svého založení ale on-line videopůjčovna od Disneyho získala přes 116 milionů předplatitelů, zatímco Netflix si za stejnou dobu polepšil zhruba o 42 milionů a tržby platformy by se měly za poslední dva roky podle odhadů více než zdvojnásobit na více než deset miliard dolarů.

Foto: Disney, Seznam Zprávy

Předplatitelé streamovacích platforem.

Iger zvýšil cenu značky o 500 procent

Na postu generálního ředitele vystřídal Boba Igera už v únoru 2020 tehdejší šéf divize právě zábavních parků a reklamních produktů Bob Chapek, coby sedmý CEO. Jako předsedkyně představenstva teď kormidlo společnosti přebírá Susan Arnoldová, která v této pozici bude desátá v pořadí a vůbec první žena, či také „neuvěřitelně vážená manažerka, jejíž bohaté zkušenosti, neochvějná integrita a odborný úsudek jsou pro společnost neocenitelné od doby, co se v roce 2007 stala členkou představenstva,“ jak ji popsal Iger.

„V nové roli předsedy představenstva budu nadále sloužit dlouhodobým zájmům akcionářů společnosti Disney a úzce spolupracovat s generálním ředitelem Bobem Chapekem, který pokračuje v budování stoletého odkazu společnosti v oblasti kreativní dokonalosti a inovace,“ uvedla v prohlášení v prosinci sama Arnoldová.

Zatím není jasné, kterým směrem se teď Bob Iger vydá, server CNN ale připomíná, že se v prosinci roku 2020 jeho jméno ocitlo na seznamu zvažovaných diplomatů pro administrativu Joea Bidena. Tržní hodnota společnosti Disney se od jeho působení ve vedení zvýšila ze 46,75 miliard dolarů v říjnu 2005 na současných bezmála 279 miliard, což je nárůst skoro o 500 procent.

Foto: Disney, Seznam Zprávy

Tržní hodnota společnosti Disney.

Reklama

Doporučované