Hlavní obsah

Jediná ochrana před drahou elektřinou padla. V Evropě přituhlo

Foto: Pixabay.com

Nízké venkovní teploty a cena emisních povolenek pohání růst elektřiny na burze. Ilustrační fotografie.

Reklama

V Evropě udeřily mrazy a energetické burzy na to odpověděly dalším zvýšením cen elektřiny. Její velkoobchodní cena se dostala nad 200 eur za MWh a přiblížila se tak podzimnímu maximu. Podle expertů ceny jen tak neklesnou.

Článek

Energetický trh zažil další ránu, která prohloubila současnou energetickou krizi. Podle agentury Bloomberg v pondělí vzrostly velkoobchodní ceny elektřiny na většině trhů nad 200 eur za megawatthodinu (MWh).

Na vině jsou nízké venkovní teploty – před tímto scénářem už agentura Bloomberg varovala, Evropa je podle ní vydána na pospas počasí a ruskému Gazpromu. Teplá zima tak byla jedinou nadějí, že se ceny elektřiny uklidní. Nestane se.

Ve Švédsku totiž klesly teploty na minus 40 stupňů celsia. Ceny komodity na burzách v severských regionech tak vyšplhaly na druhou nejvyšší úroveň v historii. V pondělí na energetické burze Nord Pool vyskočily na 226,54 eur za MWh elektřiny.

Ceny vyrazily vzhůru i v Polsku, a to o 69 procent na 240,59 eura, což je nevyšší úroveň od února letošního roku. V Německu se dostaly na 265,39 eur/MWh a ve Francii na 282,50 eur. Blíží se tak maximu z počátku letošního podzimu.

Na růst má vliv i zdražení evropských emisních povolenek, které se v pátek dostaly na rekordní sumu 80 eur za tunu CO2. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se může cena jedné povolenky dostat do konce roku na 100 eur a v prvních měsících roku 2022 až na 150 eur.

Další růst ceny elektřiny na burze je tak signálem, že její cena pro spotřebitele se nesníží ani v začátku příštího roku. „Plyn i elektřina domácnostem budou zdražovat i v příštích letech, naštěstí ale méně dramaticky než nyní a než ještě na nový rok 2022,“ říká Kovanda.

Zdražování emisních povolenek má výrobce energií přimět k odklonu od fosilních paliv a logicky se promítá do zvyšování cen uhlí a plynu, z nějž se elektřina ale stále vyrábí. Kvůli zdražování povolenek zůstává výroba energie z fosilních paliv stále velmi drahá. Trh s elektřinou je tak v období chladného počasí, kdy navíc málo fouká a nelze plně využít větrné elektrárny, vystaven vysokým cenám.

„Očekává se proto, že evropské ceny elektřiny zůstanou v prosinci velmi vysoké,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Andy Sommer, vedoucí oddělení fundamentální analýzy a modelování ve společnosti Axpo Solutions AG.

„Počasí v nadcházejících týdnech, výkonnost francouzských jaderných elektráren, ruské denní zásoby plynu i politika Číny v oblasti uhlí – to vše bude rozhodovat o tom, zda ceny vzrostou ještě více,“ poznamenal Sommer. Především tyto faktory totiž ovlivňovaly dosavadní růst cen energií a budou v něm hrát roli i dál.

Ceny elektřiny prudce rostou zhruba od poloviny roku 2021. Od ledna vzrostla o více než 200 procent. V říjnu cena za MWh na burze PXE překonala hranici 163 eur.

Reklama

Doporučované