Hlavní obsah

Kaufland preventivně stáhl slovenskou mouku. Čeká na výsledky svých testů

Ilustrační foto.

Reklama

Kaufland v Česku pozastavil prodej slovenské mouky, i když její výrobce dodal řetězci výsledky laboratorních testů. Podle prodejce jde o preventivní zákrok v návaznosti na problémy s pesticidy v ukrajinské pšenici.

Článek

Řetězec Kaufland dal svým zaměstnancům v Česku pokyn, aby slovenskou mouku značky VitaFlora nedávali do regálů k prodeji. Před pár dny se totiž zjistilo, že zmíněný produkt na Slovensku pocházel ze „závadné“ ukrajinské pšenice, která měla vyšší obsah pesticidů.

„Dodavatel Mlýn Kolárovo u mouky VitaFlora potvrdil stoprocentní slovenský původ suroviny a zaslal nám i protokol s výsledky laboratorních testů, které jsou v pořádku,“ říká tisková mluvčí prodejen Kaufland Renata Maierl.

Dále dodává, že vzhledem k závažnosti celého případu na Slovensku se z vlastní iniciativy rozhodli pro dané opatření, které je ale pouze preventivní. „Zadali jsme vlastní laboratorní testy. Kvalitu a bezpečnost potravin považujeme za důležité,“ sděluje Maierl.

V Mlýnu Kolárovo, který distribuuje mouku Vita Flora, nedávno našli inspektoři ukrajinskou pšenici s vysokým obsahem pesticidů. Zachycené obilí překročilo normy Evropské unie o 160 procent. Polsko, Slovensko a další země kvůli kauze zakázaly dovoz ukrajinských potravin. Cena ukrajinského obilí na burze značně klesla, stejně tak jako i zájem o něj.

Podle polských médií ale za potíže můžou i překupníci, kteří vydávají technické obilí nevhodné ke konzumaci za potravinářské a nabízejí ho výrobcům mouky. To by znamenalo selhání systému kontrol v rámci unijních států.

České Ministerstvo zemědělství v návaznosti na slovenský případ zahájilo kontroly dováženého obilí a dalších potravinových komodit z Ukrajiny. Testy se zaměřovaly na přítomnost více než 400 zbytků účinných látek, především na mykotoxiny a pesticidy. České dozorové úřady ale nenašly žádný nevyhovující vzorek, a proto neshledaly důvod pro zákaz ukrajinských produktů.

Evropská unie povolila dovoz ukrajinského obilí po ruském útoku na Ukrajinu. Obilí mělo primárně putovat na Blízký východ a do Afriky. Nicméně obilí zůstalo ve střední Evropě, což ovšem pobouřilo místní zemědělce. Míní, že zahltilo trh, sklady i sýpky, a jsou tak nuceni konkurovat mnohem nižším cenám.

Reklama

Doporučované