Hlavní obsah

Kolínská Draslovka pozastavuje výrobu kyanidu

Foto: Draslovka

Ilustrační foto.

Reklama

Skupina Draslovka, výrobce chemikálií, pozastavuje v Evropě výrobu kyanidu sodného. Důvodem je prudký nárůst cen energií, který ještě vyostřila ruská invaze na Ukrajinu.

Článek

Kolínská Draslovka pozastavuje výrobu kyanidu sodného. S aktuální cenou energií se jí nevyplatí.

„Musíme na přechodnou dobu snížit výrobu na minimum a sledovat, co udělá svobodná ekonomika,“ uvedl generální ředitel firmy Pavel Brůžek pro deník Financial Times.

Chemička ve svém prohlášení uvedla, že výroba kyanidu nutného pro získávání drahých kovů z rudy se v Evropě stala ekonomicky nevýhodnou.

Zatímco v roce 2020 byla cena plynu v Evropě ve srovnání s USA vyšší přibližně o 1,5 násobek, v současné situaci je rozdíl dvanáctinásobný. Na evropských trzích se pak velkoobchodní ceny plynu v meziročním srovnání zvýšily až sedminásobně, přičemž právě Rusko do regionu zajišťuje 40 procent dodávek.

Draslovka je jedním z řady evropských průmyslových podniků, které kvůli energetické krizi svou výrobu zastavily nebo alespoň částečně omezily.

Například italská obalová skupina Pro-Gest pozastavila činnost v šesti papírnách, dalším z nich byl pak norský výrobce hnojiv Yara, který částečně snížil výrobu ve svých závodech v Itálii a Francii.

Trhy závislé na evropské výrobě by tak vlivem menšího objemu dodávek kyanidu mohly pocítit vážné dopady. Právě Draslovka má totiž podle Financial Times v Evropě, tedy konkrétně právě v Česku, přibližně 15 procent svých výrobních kapacit.

Kyanid zdražuje

Spolu s cenou energií roste na celosvětových trzích už také cena samotného kyanidu, která za poslední rok vystoupala o 25–30 procent. V Evropě se ale náklady společnosti na potřebné suroviny k výrobě, jako je čpavek a kaustická soda a také samozřejmě na energie, zvýšily za poslední rok dohromady o 270 procent, uvedla Draslovka.

Stoupá zároveň ale i cena zlata. Hodnota komodity dlouhodobě považované za stabilní investici od začátku února vzrostla o zhruba 10 % na téměř 46 tisíc korun za trojskou unci.

To je na druhou stranu růst, který by mohl přesvědčit výrobce, aby těžbu znovu rozpohybovali. Podle generálního ředitele Draslovky Pavla Brůžka ale řada z nich může v důsledku aktuálního dění na energetických trzích řešit právě nedostatek kyanidu potřebného k těžbě.

Draslovka

  • Společnost Draslovka patří mezi největší výrobce v oblasti chemických specialit na bázi kyanidů a zemědělských chemikálií, včetně fumigantů a biocidů.
  • Je to soukromá holdingová společnost se sídlem v Česku, kterou vlastní čtyři české rodiny spolupracující v rámci firmy bpd partners se sídlem v Praze.
  • Draslovka má více než 100 let zkušeností s výrobou kyanovodíku (HCN), který se používá dále v produktech od těžebního průmyslu až po zemědělství.
  • Cílem Draslovky je stát se předním světovým hráčem v oblasti výroby kyanidů pro použití v syntéze, těžbě a průmyslových a zemědělských aplikacích.

Společnost Draslovka, která letos očekává příjmy přes 450 milionů dolarů, dodává kyanid těžebním společnostem v Turecku, Africe a Latinské Americe.

Loni v prosinci navíc dokončila převzetí amerických závodů na výrobu kyanidu za 521 milionů dolarů, které získala od společnosti Chemour. Dohodla se také na koupi zařízení v Jihoafrické republice od petrochemické skupiny Sasol. Tuto investici za 99 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) ale dosud neschválil tamní antimonopolní úřad.

Skupina, plánuje mimo jiné postavit také tři nové továrny na výrobu speciálních chemikálií z kyanovodíku v hodnotě zhruba čtvrt miliardy dolarů. Jednu chce zřídit v Nizozemsku v partnerství s chemiky z AnQore, další mají vzniknout ve Spojených státech a Jihoafrické republice. Draslovka tak chce do zahraničí rozšiřovat výrobu produktů, které vyrábí v Kolíně.

Reklama

Doporučované