Hlavní obsah

Křetínský krouží kolem vlastníka britské pošty. Byl odmítnut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Daniel Křetínský.

Reklama

Český miliardář Daniel Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty Royal Mail. Uvádějí to zdroje agentury Reuters a deníku Financial Times (FT).

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Český miliardář Daniel Křetínský zvažuje pokus o převzetí vlastníka britské pošty Royal Mail. Uvedly to zdroje agentury Reuters a deníku Financial Times (FT). Křetínského investiční společnost později agentuře Reuters potvrdila, že se mateřskou firmu pošty pokusila tento měsíc koupit, ta však její nabídku odmítla.

„Informace vyplývají z regulatorního oznámení zaslaného londýnské burze,“ uvedl mluvčí Křetínského holdingu EPH Daniel Častvaj.

Český investor už vlastní ve firmě International Distributions Services (IDS), která je mateřskou společností Royal Mail, 27 procent prostřednictvím svého podniku VESA Equity Investment. V posledních měsících neformálně spolupracoval s poradci na možném převzetí celé společnosti, uvedly dříve zdroje agentury i respektovaného deníku.

Tržní hodnota Royal Mail činí podle agentury Reuters 2,1 miliardy liber (62 miliard Kč). Společnost IDS zahrnuje dva podniky, a to mezinárodní balíkovou síť General Logistics Systems (GLS) se sídlem v Amsterdamu a Royal Mail v Británii.

Společnost Royal Mail se v posledních několika letech potýkala s problémy. Poškodily ji stávky zaměstnanců, incident v oblasti kybernetické bezpečnosti, pokuty od regulačního orgánu Ofcom za nesplnění cílů v oblasti doručování a také ztráta 360letého monopolu na doručování balíků z poštovních poboček.

Jednání jsou v počátečním stadiu, uvedl dříve zdroj Reuters. Upozornil také, že není jisté, zda se Křetínský rozhodne nabídku skutečně předložit.

List Sunday Times v květnu 2023 uvedl, že mu Křetínský sdělil, že nemá v úmyslu se o Royal Mail ucházet. Pro společnost je podle jeho tehdejšího vyjádření výhodné zůstat na burze.

Do případné transakce by se podle Reuters mohla vložit britská vláda. Zákon o národní bezpečnosti a investicích totiž dává ministrům větší pravomoc rozhodovat o transakcích týkajících se kritické infrastruktury.

Reklama

Doporučované