Hlavní obsah

Lego dá tři miliardy na pomoc dětem. Pandemie zhoršila jejich vývoj i IQ

Foto: Shutterstock.com

Lego Foundation nabízí 900 milionů dánských korun na záchranu dětí v krizi. Ilustrační foto.

Reklama

Pandemie se negativně podepsala na vývoji dětí. Firma Lego proto spouští projektovou soutěž o zhruba 3 miliardy korun, aby nalezla řešení, která budou mít pozitivní dopad na životy dětí a jejich budoucnost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Společnost Lego je poměrně významným filantropem v oblasti raného vývoje dětí. A když Světová banka uvedla, že řada dětí kvůli pandemické situaci přišla o možnost obecné péče či vzdělávání, rozhodla se dánská firma zasáhnout. Konkrétně skrze nadaci Lego Foundation – nezisková složka, která vlastní 25 procent dánské společnosti – která nabízí 900 milionů dánských korun na záchranu dětí v krizi. V přepočtu jde o necelé 3 miliardy korun.

Sociální a emocionální učení dětí se v některých případech zastavilo.
Paul Ramchandani, dětský psychiatr

Kvůli pandemii bylo celosvětově uzavřeno mnoho zařízení pro péči o děti a ranou výchovu. Celkově jde podle Světové banky o 167 milionů dětí ze 196 zemí, uvádí server The Guardian. Odpovědnost za výchovu dětí tak zůstala ve většině případů spíše na rodinných příslušnících.

„Rodiče, kteří se snaží udržet střechu nad hlavou, jsou ve stresu, pracují z domova a možná pečují o více než jedno dítě, měli pochopitelně na jednotlivé potomky méně času,“ řekl profesor Paul Ramchandani, dětský psychiatr a vedoucí výzkumu University of Cambridge, zabývající se dopadem her na vývoj dítěte.

„Nejdůležitější věcí pro zdravý vývoj mozku dětí je ale kontakt s dospělým. Sociální a emocionální učení dětí se tak v některých případech zastavilo,“ řekl Ramchandani pro The Guardian.

Server The Guardian navíc uvádí, že podle dvou nedávných studií se děti v raném věku vyvíjejí pomalu. Děti narozené během pandemie mají pak podle těchto studií nižší IQ až o 22 bodů než děti v dekádě před pandemií. Problémy jsou pak obecně výraznější u dětí z nižšího socioekonomického prostředí.

Žijeme ve světě, kde je raný vývoj dětí v krizovém bodě. Investoři ani politici tomu však nevěnovali dostatečnou pozornost, kterou by si tento problém zasloužil.
Anne-Birgitte Albrectsenová, generální ředitelka Lego Foundation

Že je situace vážná potvrdila i Sherrie Rollins Westinová, prezidentka Sesame Workshop, neziskové vzdělávací organizace za Sesame Street: „Zpočátku jsme si mysleli, že děti nejsou tak zranitelné vůči covidu-19, alespoň pokud jde o nemoc. Ale jak čas plynul, viděli jsme, jak moc pandemie ovlivňuje děti. Pro velkou část dětí mladších pěti let je to vše, co kdy poznaly.“

Podle Westinové přitáhne investice Lega pozornost dalších investorů. „Zvýrazní tím prázdnotu a vytvoří tak příležitost ke skutečné změně,“ uvedla.

Podle generální ředitelky Lego Foundation Anne-Birgitte Albrectsenové se společnost snaží vydat jasný signál o tom, že se dětský svět potýká s problémy. „Žijeme ve světě, kde je raný vývoj dětí v krizovém bodě. Investoři ani politici tomu však nevěnovali dostatečnou pozornost, kterou by si tento problém zasloužil,“ řekla.

Albrectsenová doufá, že fond nesoucí název „Build a World of Play Challenge“ přiláká návrhy, které nabídnou jak řešení akutních problémů, tak projekty zaměřené na budoucnost. Generální ředitelka zmínila například snížení stresové zátěže osob, které o děti pečují nebo plán, jak učinit města bezpečnější a hravější. „Projekty by mohly pomoci i s rovným přístupem ke vzdělání pro dívky nebo pro děti se zdravotním postižením,“ dodala Albrectsenová.

Pět nejlepších projektů, které přijdou s vhodným řešením, obdrží granty. Tři nejlepší pak jednotlivě získají příspěvky ve výši 200 milionů dánských korun, další dva projekty pak obdrží 100 milionů dánských korun. Lego chce ale podpořit i ty, kteří se do „top pětky“ nedostanou. Proto nabídne deseti dalším finalistům příspěvek ve výši 6,5 milionu dánských korun na vylepšení projektu a financování pracovních týmů.

Reklama

Doporučované