Hlavní obsah

Meta může slavit i se bát: Rekordní zisk, ale také obří žaloba kvůli dětem

Zuckerberg vydělává. Meta skóruje v reklamách, umělé inteligenci i VR.Video: Jan Marek

 

Reklama

Z malinké sociální sítě pro studenty Harvardu až k miliardovým ziskům. Společnost Meta vykázala zatím nejlepší čtvrtletí ve své historii, zároveň na ni ale čeká velmi nepříjemná žaloba.

Článek

Technologický konglomerát Meta, známý především svými sociálními sítěmi, jako je Facebook, Instagram nebo WhatsApp, má za sebou nejlepší čtvrtletí vůbec. Meta vykázala ve třetím čtvrtletí tržby ve výši 34,15 miliardy dolarů (800 miliard korun), což překonalo analytiky očekávaných 33,56 miliardy dolarů a meziročně představuje nárůst o 23 procent.

Společnosti vzrostl také zisk, a to o 164 procent na 11,58 miliard dolarů (270 miliard korun). Tato čísla představují vůbec nejsilnější hodnoty v její historii a ukazuje se, že se Meta vzpamatovává z nepříliš příznivého roku 2022. Společnost to ve středu uvedla ve své výsledkové zprávě.

„Měli jsme dobré čtvrtletí pro komunitu i podnikání. Jsem hrdý na práci, kterou naše týmy odvedly na poli umělé inteligence a smíšené reality, když jsme uvedli na trh Quest 3, chytré brýle Ray-Ban Meta a naše studio umělé inteligence,“ uvedl ve zprávě Mark Zuckerberg, zakladatel a generální ředitel společnosti Meta.

Vylepšené zisky jsou z velké části důsledkem úsporných opatření, kdy se výdaje meziročně snížily o osm procent v rámci Zuckerbergova takzvaného „roku efektivity“, v jehož rámci došlo k propuštění více než 20 000 zaměstnanců, uvádí Forbes.

Podle Zuckerberga se kromě výdělků zvýšil také čas, který uživatelé tráví na sociálních sítích. Celkový čas strávený na Facebooku se podle něj zvýšil o sedm procent a na Instagramu vzrostl o šest procent, především kvůli zlepšení algoritmu, který uživatelům doporučuje příspěvky. Nové uživatele má také sociální síť Threads, kterou Meta spustila v červenci. Podle Zuckerberga má tento konkurent platformy X aktuálně téměř 100 milionů aktivních uživatelů měsíčně.

Dobře se daří také Reels, tedy krátkým videím, která mohou uživatelé sledovat a nahrávat na Instagram. Od svého spuštění v roce 2020 se podle Zuckerberga zasadily o 40procentní nárůst času stráveného na Instagramu.

Na Metu se řítí obří žaloba kvůli psychickému zdraví mladých

Výborné výsledky Meta oznámila pouze den poté, co na ni byla v úterý podána rozsáhlá žaloba generálních prokurátorů 41 států USA. Ty žalují společnost kvůli jejímu vlivu na mladé uživatele a obviňují ji z poškozování duševního zdraví návykovou povahou jejích sociálních médií. Jediným hnacím pohonem Mety je podle nich výdělek.

Jako hlavní platformu, která má na psychické zdraví negativní dopad, uvádějí žaloby především sociální síť Instagram, který Meta odkoupila v roce 2012. Žaloba tvrdí, že společnost Meta opakovaně mystifikovala veřejnost ohledně nebezpečí svých platforem a vědomě vedla malé děti a dospívající k návykovému používání sociálních médií, uvádí agentura Reuters.

„Společnost Meta využila mocné a bezprecedentní technologie, aby nalákala, zapojila a nakonec zlákala mládež a dospívající,“ cituje Reuters stížnost. Mladí lidé jsou podle ní snáze ovlivnitelní a lehčeji podlehnou reklamě, což z nich činí ideální cílovou skupinu.

Pokud by žaloba uspěla, mohly by Meta čelit sankcím ve výši 1000 až 50 000 dolarů za každé porušení různých státních zákonů. A dětí, které její sociální sítě využívají, jsou miliony.

Žalující státy také uvedly, že přítomnost dětí na sociálních médií Mety výzkumy často spojují s depresemi, úzkostmi, nespavostí, narušením vzdělávání a každodenního života a mnoha dalšími negativními důsledky. Příkladem mohou být například náctileté dívky, které mají kvůli sociálním médiím problémy s vnímáním vlastního těla.

Žalobu podporuje také fakt, že již před dvěma lety na praktiky Mety upozornila bývalá zaměstnankyně Frances Haugen, podle které si je společnost svých negativních dopadů na děti plně vědoma. Dalším bodem obvinění je podle států porušování zákona, který zakazuje shromažďování údajů dětí mladších 13 let.

Meta s obviněními nesouhlasí. „Místo toho, aby generální prokurátoři produktivně spolupracovali se společnostmi napříč odvětvím na vytvoření jasných, věku přiměřených standardů pro mnoho aplikací, které teenageři používají, zvolili tuto cestu,“ cituje společnost Reuters.

Podobným obviněním nečelí pouze Meta, ale také další provozovatelé sociálních sítí, jako je například TikTok. Žaloba takového rozsahu je ale zatím ojedinělou.

Reklama

Doporučované