Hlavní obsah

Miliardář Křetínský opět vyráží na nákupy

Foto: Profimedia.cz

Daniel Křetínský patří mezi nejbohatší Čechy.

Reklama

Jeden z nejbohatších Čechů Daniel Křetínský připravuje akvizice ve všech hlavních oblastech, v nichž jeho firmy působí. A to od energetiky přes retail až po média. Díky tomu čeká příští rok výrazně lepší výsledky než letos.

Článek

Miliardář Daniel Křetínský připravuje akvizice dalších firem. A to jak v energetice, která tvoří jádro miliardářova byznysu, tak v dalších oborech typu logistiky. Zároveň za letošní rok čeká minimálně stejně dobrý výsledek jako loni. Provozní zisk Energetického a průmyslového holdingu (EPH), který Křetínský spoluvlastní s byznysmenem Patrikem Tkáčem, se minulý rok dostal zhruba na 101 miliard korun.

„Upřímně si nemyslím, že by rok 2023 měl přinést horší čísla než 2022. A pevně věřím, že rok 2024 přinese výrazně lepší výsledky než oba tyto roky,“ řekl Křetínský v rozhovoru pro nové vydání českého magazínu Forbes.

Růst si miliardář slibuje mimo jiné od rozvoje energetického byznysu v západní Evropě. Působí například ve Velké Británii, Nizozemsku či Německu. Na západoevropských trzích buduje EPH v současnosti tři velké elektrárny. Každá z nich je velká jako jaderný blok v Temelíně.

„Kromě zmíněných tří elektráren jsme vysoutěžili kontrakt na další dvě velké v Anglii. Ale samozřejmě pracujeme také na akvizičních projektech. Jak v energetice, tak mimo ni, kdy je aktuálně nejviditelnější asi Casino (maloobchodní řetězec, pozn. red.) ve Francii. Ale není to zdaleka jediná příležitost mimo energetiku, na které intenzivně pracujeme. A osobně bych byl velmi zklamaný, kdyby se nám jich nepodařilo dokončit ještě letos hned několik,“ popsal Křetínský.

Lákavá poslední míle

Křetínský v rozhovoru pojmenoval kromě energetiky tři další konkrétní oblasti, v nichž pracuje na akvizičním růstu. První z nich je takzvaná logistika poslední míle. Tak se v byznysové hantýrce označuje poslední úsek přepravy na cestě k zákazníkům, který je nákladově i organizačně nejnáročnější. V této sféře již Křetínský s Tkáčem investovali do logisticko-technologické společnosti DoDo.

Rozhovor s Danielem Křetínským na Forbesu

Celý rozhovor Forbesu s Danielem Křetínským najdete zde.

„Druhá část, kde jsou příležitosti nejbezprostřednější a kde už jednu vidíme, je retailová distribuce: jak jídlo, tak non-food,“ uvedl dále Křetínský.

Také v tomto oboru má již Křetínský s Tkáčem vybudovanou pozici. Je to zejména internetový supermarket Košík.cz a na mezinárodní úrovni také skupina Metro, která provozuje velkoobchodní řetězec Makro.

„Třetí oblastí jsou média, přičemž komerčně významné jsou v podstatě jen televize, kde jde aktuálně pouze o cca desetiprocentní podíl v největší francouzské televizi TF1,“ poznamenal miliardář.

V Česku patří do Křetínského a Tkáčova mediálního hájemství hlavně vydavatelský dům Czech News Center, publikující například deníky Blesk nebo E15.

Reklama

Doporučované