Hlavní obsah

„Miluju Číňany.“ Šéf Applu se vydal do Číny zvýšit popularitu iPhonů

Foto: Apple

Tim Cook je ředitelem Applu od roku 2011.

Reklama

Společnosti Apple se od začátku nového roku na čínském trhu nedaří. Ředitel technologické firmy Tim Cook navštívil Čínu, aby vylepšil její postavení.

Článek

Čína má aktuálně druhou největší ekonomiku na světě, na konci minulého roku se však setkala s mírným poklesem. S ním se snaží vypořádat i s pomocí největších globálních firem. Na každoročním rozvojovém sjezdu se objevil i ředitel technologické firmy Apple Tim Cook, jehož společnost minulý rok poprvé vyskočila do čela čínského trhu se smartphony, s celkovým podílem na 17,3 procenta. Nyní však čelí výraznému poklesu tržeb.

Podle dat agentury Reuters byla Čína pro Apple minulý rok po USA a Evropě regionem s třetím nejvyšším prodejem. Celkově mířila do Číny přibližně pětina všech prodaných iPhonů.

Jenže v prvních šesti týdnech roku 2024 poklesl prodej mobilních telefonů značky Apple na čínském trhu o 24 procent a za celý únor se meziroční propad zastavil na 33 procentech.

Se snížením prodejů telefonů se v Číně ale nepotýká pouze americký gigant. S poklesem se setkaly i místní společnosti jako Xiaomi, Oppo nebo Vivo. Celkově pak za minulý rok klesl prodej mobilních telefonů v Číně o sedm procent. Aktuálně se zde daří pouze společnosti Huawei, která si i díky mimořádně populární vlajkové lodi Mate 60 polepšila o 64 procent.

Před americkou společností nyní stojí výzva, jak se opět stát jedničkou na čínském trhu. Tu se šéf Applu snažil vyřešit i během své nedávné obchodní cesty. Minulý týden se zúčastnil otevření nového oficiálního obchodu společnosti Apple v Šanghaji, který je aktuálně druhým největším Apple storem na světě. Ten by měl pomoci obnovit popularitu značky na místním trhu. Tím však cesta Tima Cooka po Číně nekončila.

Během následujících dnů navštívil společně s dalšími 81 řediteli globálních firem Čínské rozvojové fórum, kde se setkal i s předsedou státní rady Li Čchiangem. Tim Cook se během své návštěvy zjevně snažil oslnit místní a na jejich adresu nešetřil lichotkami. „Zbožňuju to tady, miluju Číňany,“ sdělil Tim Cook, když vstupoval na zahajovací zasedání fóra. „Je to tu tak dynamické a živé,“ dodal.

Dále ředitel Applu vychválil i místní dodavatele za snižování jejich uhlíkové stopy. „Nedokázali bychom dosahovat našich cílů a uhlíkové neutrality bez našich dodavatelů. Tato spolupráce je pro nás nesmírně důležitá,“ řekl. Cílem Applu je uhlíková neutralita do roku 2030 a loni představil i svůj první produkt s neutrální uhlíkovou stopou, konkrétně šlo o hodinky ze série Apple Watch.

Během minulého týdne společnost Apple také veřejnosti sdělila, že její nejnovější technologický počin, headset pro virtuální a rozšířenou realitu Apple Vision Pro, by měl být letos uveden na čínský trh. Ten je aktuálně obrovským hitem v USA, v jiných regionech ale zatím k zakoupení není.

Reklama

Související témata:

Doporučované