Hlavní obsah

Nechutně reálné. Vyzkoušel jsem revoluci od Applu a ochutnal budoucnost

Virtuální realita Vision Pro se hbitě a realisticky mísí s vaším skutečným okolím.Video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Virtuální realita, která jako kdyby četla moje myšlenky. Měl jsem od Apple Vision Pro velká očekávání, ale realita byla ještě o něco lepší. Pro většinu lidí je ale současná verze zcela zbytečná a extrémně drahá hračka.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Nový headset firmy Apple stojí v USA závratných 3500 dolarů (asi 81 tisíc korun). V Česku se neprodává. A tak zatímco americké redakce plní sociální sítě svými dojmy, já měl smůlu. Ledaže… „Nemáš náhodou Vision Pro?“ zkusil jsem v pondělí napsat Petru Márovi, youtuberovi a asi největšímu českému znalci Apple vesmíru.

Měl jsem štěstí. Zrovna jej přivezl z USA a natáčel své video o prvních zážitcích s tímto jedinečným zařízením. O pár hodin později už jsem díky jeho ochotě nasazoval tyto „lyžařské brýle“ na své zvědavé oči. Moje první zážitky si prohlédněte v úvodním videu tohoto článku.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

První zážitky s Apple Vision Pro (přístroj nám laskavě zapůjčil youtuber Petr Mára).

Musím upřímně říci, že okamžitý dojem je mnohem lepší, než jsem čekal. „Nemůžu uvěřit, že se dívám na displej,“ byla moje první myšlenka.

Víc než virtuální realita

O virtuální realitě od firmy Apple se šeptalo minimálně od roku 2008. Teprve loni ale legendární zařízení dostalo konkrétní podobu: Vision Pro. Jde o brýle pro virtuální a smíšenou realitu, přestože samotný Apple se těmto spojením vyhýbá. Trvá na tom, že je to „kategorie sama o sobě“. A poté, co jsem si Vision Pro na půl hodiny vyzkoušel, musím říct, že to je opravdu jedinečný zážitek.

Když si brýle nasadíte a projdete úvodním nastavením, můžete se rozhlédnout kolem sebe. Vidíte přesně to, co jste viděli předtím. Jenže nejde o „průhled“, ale o rekonstrukci. Brýle v reálném čase (se zpožděním pouhých 12 milisekund!) zpracují obraz z předních kamer a promítnou aktuální situaci na displej před vašima očima. Apple toho dosáhl díky vlastnímu rychlému procesoru Apple M2 a přídavnému procesoru R1.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Vision Pro je dodáván se dvěma typy pásů pro upevnění na oči. Na delší používání se uživatelům osvědčil ten méně elegantní – ale mnohem pohodlnější – pás s dvojím popruhem, lépe totiž sedí na temeni hlavy a naní potřeba brýle tolik tisknout k obličeji.

Displej je prostě neuvěřitelný. Je tak dobrý, že se stává neviditelným, přestože jej máte doslova na očích. Počet pixelů je 23 milionů, více než dvojnásobek oproti konkurenčnímu Meta Quest 3. Jednotlivé pixely jsou u Vision Pro tak blízko, že podle mého nemáte šanci je rozpoznat. Podívejte se zblízka na svůj telefon: Na každý pixel, který vidíte, naskládejte minimálně 64 pixelů a dostanete přibližnou představu, jak jemné to zobrazení je.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Procházení našeho webu v okně prohlížeče, které „visí“ v prostoru.

Obrazovky jsou zkrátka tak dobré, že okamžitě zapomenete, že jsou to obrazovky. To se mi ještě u žádné „smíšené reality“ nestalo.

Skoro jako čtení myšlenek

Kvalitní displeje jsou nutnou, nikoli postačující podmínkou uživatelského zážitku. Brýle Vision Pro jsou napěchované různými senzory: LiDARem, 3D kamerami, doplňujícími kamerami pro pohled všech stran a vnitřními kamerami pro sledování pohybu očí. Díky tomu mohl Apple navrhnout úplně nové ovládání, které mne možná překvapilo ze všeho nejvíc. Čekal jsem, že to bude vyžadovat zvyk, ale podobá se spíše čtení myšlenek.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Ovládání jako kdyby vypadlo ze sci-fi snímku Minority Report.

Brýle sledují vaše ruce a zároveň podrobně monitorují pohyb vašich očí. Vědí přesně, na co se díváte. Když se jen podíváte na nějakou ikonku, tak se zvýrazní. Stiskem palce a ukazováčku nebo prostředníčku volbu potvrdíte a to je všechno.

Je to nečekaně intuitivní a po pár minutách si ani neuvědomujete, že děláte něco nového. Jen psaní na virtuální klávesnici je spíše pomalejší, lepší je diktování.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Webovou adresu nebo e-mail na tom vyťukáte, ale dlouhé texty se na tom psát nedají.

Sledování pohybu vašich očí má další výhodu, které si nejspíše ani nevšimnete: Vision Pro nemusí neustále generovat v nejvyšším rozlišení celou plochu obrazu. Stačí vykreslit jen tu část, na kterou se díváte. Vaše oči stejně zbytek registrují jen periferně. To může šetřit baterii a hlavně zrychlit celkovou odezvu, která je opravdu tak svižná, že uživatelské rozhraní splývá s prostorem.

Nejlepší AR/VR headset současnosti

Brýle navíc komunikují s Apple zařízeními, můžete si tak třeba zvětšit obrazovku z MacBooku na celou stěnu. Bohužel jen jednu, nelze si z počítače vytáhnout více displejů. To je asi hlavní praktická nevýhoda tohoto zařízení, která podle mého znemožňuje jeden z těch nejlákavějších scénářů: Vytvořit si dva nebo tři přídavné monitory a pracovat tak na počítači ve „virtuální“ kanceláři, i když budete sedět třeba ve vlaku.

Za 30 minut jsem samozřejmě nestihl otestovat všechno. Ochutnal jsem ty nejdiskutovanější možnosti. Sledování 3D filmu ve virtuálním kinosále mi přišlo jako nejlepší použití, hlavně když si můžete plynule nastavit, jak moc chcete vidět nebo odfiltrovat své reálné okolí.

Apple Vision Pro

Headset pro virtuální, rozšířenou a smíšenou realitu Vision Pro představila firma Apple v červnu 2023, prodej zahájila v únoru 2024.

Foto: Apple

Headset Apple Vision Pro z profilu.

Cena za jedno zařízení je 3 499 dolarů (asi 81 tisíc Kč), s příslušenstvím se cena vyšplhá přes čtyři tisíce dolarů. Apple údajně plánuje prodat půl milionu kusů, původně plánoval prodat až milion přístrojů.

Zkusil jsem si procházet web, prohlédl si panoramatické a 3D snímky a videa (pomocí brýlí je můžete nejen prohlížet, ale také pořizovat) a podíval se zblízka na dinosaury. „To je teda nechutně reálný,“ vypadlo ze mě, když tyranosaurus prostrčil hlavu zdí a podíval se mi do očí ze 40 cm. Viděl jsem každou vrásku, každou bouli na jeho kůži.

Obraz snad nemohl být kvalitnější a prostorově stabilnější. Když jsem uhnul na stranu, perfektně si držel svou pozici v prostoru, ale očima i hlavou mne neustále sledoval.

Jsem vlastně rád, že to byl dinosaurus, kdyby to bylo nějaké zvíře, které reálně žije, možná bych se otočil, rozběhl se a rozbil o zeď ten nádherně vytvarovaný skleněný panel, který dává brýlím Vision Pro jejich luxusní vzhled.

Během půlhodinového testování jsem nezaznamenal moc chyb nebo nevýhod. Při horším osvětlení občas poblikávaly moje ruce viděné „skrze“ headset.

Když jsem se na ně zadíval zblízka, všiml jsem si, že vypadají trochu uměle. Je to ale v kontextu celého zážitku naprostá drobnost. A byla to vlastně jediná připomínka, že se nekoukám na reálný obraz, ale na jeho sofistikovanou reprodukci.

Konkurence v oblasti VR a AR

Apple se pustil do souboje v nové kategorii zařízení. Svým prvním zařízením Vision Pro se zařadil mezi nejlepší (a nejdražší) headsety na trhu. Rozhodně ale nejde o jedinou virtuální či rozšířenou realitu. A zatímco Apple má náskok v oblasti ekosystému (macOS, iOS atd.), ostatní výrobci bodují díky hrám nebo kompatibilitě s různými vstupy.

Ale pro koho?

Dokážu si představit, že takovéto brýle změní domácí zábavu. Sledování filmu nebo hraní her dostanou úplně nový rozměr. Ale že bych to používal na práci? To mi zatím smysl nedává, i když některé vizuálně-kreativní profese by určitě mohly z tohoto nového průniku reality a 3D prostoru těžit.

Apple mluví také o tom, že pomocí brýlí bude možné zaznamenávat realitu ve 3D nebo pořádat online videokonference pomocí realistických avatarů. To mne ale zase až tak neláká. Jde ale o první verzi, takže se teprve ukáže, k čemu bude Vision Pro vhodné.

Foto: Apple

Apple prezentuje Vision Pro jako nástroj pro práci i zábavu.

„Já si myslím, že to není vůbec zařízení pro běžnou veřejnost,“ řekl mi na závěr našeho setkání Petr Mára. „Je to pro vývojáře, pro lidi, kteří chtějí vědět, jak bude vypadat svět za pět let, pro lidi, kteří tu věc chtějí testovat, pro youtubery…“

Tomu podle Máry odpovídá i ta cena, která rozhodně není lidová. Ale to je zřejmě součástí strategie vstupu na úplně nový trh. V další fázi může Apple ukázat levnější zařízení, pro které už ale budou existovat osvědčené aplikace na míru. Nyní sice lze stáhnout stovky aplikací, ale je zjevné, že lidé si teprve virtuálně osahávají, co se vlastně dá v této nové realitě podnikat.

Po hardwarové i softwarové stránce je ale Vision Pro velmi povedenou ochutnávkou toho, jak může vypadat ne až tak daleká budoucnost. Svět, kde je realita k nerozpoznání od kyberprostoru, je zase o něco blíže.

Reklama

Související témata:
Apple Vision Pro

Doporučované