Hlavní obsah

NATO investuje do startupů, podpoří i české vylepšení dronů

Foto: Shutterstock.com

Obranný akcelerátor DIANA založilo NATO v roce 2021.

Reklama

Severoatlantická aliance investuje do nadějných startupů. Kromě zbraní nebo kyberbezpečnosti se chce více orientovat i na energetiku a klima. V rámci projektu DIANA si na investice vyhradila více než miliardu eur.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

NATO začalo ve velkém investovat do technologických startupů. Minulý rok si z peněz vybraných od členských států vyčlenilo miliardu eur, kterou chce investovat do různých projektů v členských zemích.

Kromě toho zahájilo podporu technologickým firmám skrze obranný akcelerátor DIANA (Defense Innovation Accelerator for the North Atlantic), pomocí kterého si chce udržet technologickou převahu nad svými konkurenty. Zaměřuje se na podporu technologií s dvojím užitím, tedy technologií, které lze využít jak pro armádu, tak pro „civil“.

V prosinci minulého roku DIANA vybrala z 1300 zájemců 44 startupů, kterým byl poskytnut akcelerační program, ve kterém se budou moci dále rozvíjet a mimo jiné obdrží grant ve výši 100 tisíc eur. Tato částka však nemusí být pro všechny projekty dostatečná, zejména pak pro ty, které musejí pracovat s velkými stroji.

Mezi vybranými startupy se nachází i 13 takových, jejichž cílem je pomoc spojeneckým zemím se zotavením z narušení dodávek energie. DIANA byla sice založena již v roce 2021, ale invaze Ruska na Ukrajinu byla jedním z hlavních důvodů, proč tato organizace svoji podporu začínajícím technologickým firmám navýšila a také dala důvod ke vstupu NATO na půdu energetiky.

Zároveň se chce NATO více soustředit na dopady energetiky na klima. Podle Deepha Chany, výkonného ředitele akcelerátoru, hrozí, že pokud se nezlepší situace s klimatickou situací, dojde k bojům o přírodní zdroje a dalším konfliktů. To je další z důvodů, proč chce NATO investovat do energetiky, uvedla agentura Bloomberg.

Do budoucna by DIANA ráda podpořila i projekty zabývající se inteligentními sítěmi, jadernou fúzí, udržitelným leteckým palivem nebo umělou inteligencí.

Do akceleračního programu se zapojil i jeden český projekt. Jde o společnost Dronetag, která se zabývá bezpečnějším a efektivnějším provozem dronů. Pomocí zařízení, které se na dron připevní, cloudové platformy a mobilní aplikace činí drony viditelnými na mapě v reálném čase. To má podpořit bezpečnost provozu, jelikož díky viditelnosti dronů by nemuselo tak často docházet například ke srážkám s letadly.

Zároveň by měl projekt otevřít nové možnosti do budoucnosti, třeba v oblasti přepravy různých materiálů, uvádí Dronetag na svých oficiálních platformách.

Dronetag byl vybrán pro akcelerační program, který se odehrává v Estonsku. „S ohledem na rostoucí frekvenci letů dronů a výzvy spojené s jejich integrováním do vzdušného prostoru jsme velmi rádi a vděčni za podporu v rámci projektu DIANA. Naším hlavním cílem je vyvinout špičkové zařízení pro identifikaci dronů, které bude plnit všechny bezpečnostní standardy nezbytné pro nasazení v kritických misích. Vzhledem k tomu, že drony začínají hrát klíčovou roli ve všech oblastech lidské existence, je řešení koordinačních problémů a zajištění digitální viditelnosti klíčovým faktorem,“ uvedl Lukáš Brchl, zakladatel společnosti Dronetag.

Reklama

Doporučované