Hlavní obsah

Nejmladší česká automobilka dostala 30 milionů na expanzi do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Česká automobilka Zebra Group chce expandovat.

Reklama

Nejmladší česká automobilka Zebra Group, která v Pardubicích vyrábí užitkové vozy značky Zebra, získala investici od skupiny Venture Club Invest ve výši 30 milionů korun. Má jí pomoci s expanzí na evropské trhy.

Článek

Pardubická automobilka Zebra Group vyrábí už od roku 2016 malé multifunkční užitkové vozy určené primárně pro obce. S aktuálním plánem expanze na evropské trhy a ovládnutí segmentu elektrických víceúčelových vozidel do 3,5 tuny jí nyní pomáhá investice od skupiny Venture Club Invest. Za částku 30 milionů korun získává Venture Club v Zebra Group 18procentní podíl. Plán na nejbližší období je navýšit výrobu z nižších desítek vozidel na stovky ročně.

„Společnost Zebra Group sledujeme už od roku 2018, kdy představila první elektrickou Elzebru. Firma má výborný tým a její vývoj se dívá jednoznačně do budoucnosti jak technicky, tak samotnou podstatou poskytovaných služeb,“ říká Petr Šedivý, jednatel společnosti Venture Club Invest.

Podle Šedivého automobilka u svých vozidel spoléhá nejen na tradiční, ale především na elektropohon. Pro budoucí potřebu a větší vozidla vyvíjí navíc i vodíkový pohon.

Prostřednictvím naší investice bychom automobilce chtěli pomoci především vstoupit na další evropské trhy jako jednička v segmentu elektrických užitkových vozidel do 3,5 tuny.
Petr Šedivý

„Prostřednictvím naší investice bychom automobilce chtěli pomoci především vstoupit na další evropské trhy jako jednička v segmentu elektrických užitkových vozidel do 3,5 tuny,“ dodává Šedivý.

Multifunkční vozidla společnosti Zebra Group mohou využívat především města a obce jako nákladní a užitková vozidla. Díky vyměnitelným nástavbám lze vozidla používat v zimě například jako sněhové pluhy a sypače a v jarních a letních měsících jako kropicí - cisternové vozy, nebo malé nákladní vozy.

Zebra bude mít od začátku roku 2022 adaptivní vzduchový podvozek s měnitelnou světlou výškou, takže ji bude možné využít ve městě i mimo něj k rozličným úkolům. Modulární konstrukce má snížit nároky na servis.

+3

„Důvěry Venture Club Investu si velice vážíme. I s jeho pomocí bychom se chtěli etablovat na dalších evropských trzích jako spolehlivý český výrobce a dodávat na ně v dalších letech stovky vozidel ročně,“ dodává jednatel společnosti Zebra Group Petr Řihák.

Pro elektrická vozidla vyvinula společnost Zebra Group elektromotor vlastní konstrukce. V roce 2019 zahájila společnost vývoj vodíkového pohonu, který bude zajímavý pro elektrické bateriové verze zamýšleného pětitunového vozidla. První prototyp by měl být hotov příští rok.

Zebra Group

Společnost Zebra Group vznikla v roce 2014. Navazuje na výrobu „českých multikár“ Magma ze začátku 90. let, ale vyrábí na základě vlastních konstrukčních podkladů.

Užitkový vůz Zebra může nést více než 45 druhů výměnných nástaveb. Víceúčelová vozidla jsou vybavena tříokruhovou hydraulikou, která umožňuje nést nástavby vpředu, vzadu i na korbě. Mohou mít vzduchový podvozek, dělené nápravy, nebo pohon 4×4. Vozy existují v krátké i prodloužené verzi.

Zebra Group je členem Sdružení automobilového průmyslu Autosap (Škoda, Tatra, Jawa, SOR Libchavy), Hospodářské komory České republiky, Spolku veřejně prospěšných služeb a jako jediný český výrobce je také členem evropské organizace VAK se sídlem Berlíně.

Reklama

Doporučované