Hlavní obsah

Není dolar jako dolar. Airbnb kvůli tomu v Austrálii zaplatí tučnou pokutu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Australský soud nařídil společnosti Airbnb zaplatit pokutu ve výši 230 milionů korun za účtování poplatků v amerických dolarech namísto místní měny. Společnost přiznala, že poskytovala zavádějící informace.

Článek

Americký zprostředkovatel ubytování, společnost Airbnb, musí zaplatit pokutu ve výši zhruba 230 milionů Kč a hrozí, že dalších 230 milionů bude muset vyplatit zákazníkům jako kompenzaci. Důvodem je rozhodnutí australského soudu.

Podle něj na svých stránkách klamal zákazníky, když ceny uváděl v amerických dolarech namísto australských. Dle aktuálního kurzu stojí jeden americký dolar necelých 23 korun, zatímco australský dolar stojí zhruba 15 korun.

Přibližně 2000 australských zákazníků si stěžovalo na Airbnb v průběhu více než tří let. Firma přitom tvrdila, že si zákazníci sami vybrali platbu v amerických dolarech. Společnost ale nakonec přiznala, že poskytovala nepravdivé informace od ledna 2018 do srpna 2021, a také slíbila vyplatit odškodné. Soudce australského federálního soudu nařídil firmě zaplatit také náklady na soud.

Airbnb upravila své stránky v srpnu roku 2021 tak, aby bylo jasně označeno, že ceny jsou v amerických dolarech. „Předpokládá se, že se to dotklo jen velmi malého procenta australských spotřebitelů, jsme zklamáni, že se to stalo,“ uvedla regionální manažerka Airbnb pro Austrálii a Nový Zéland pro ABC News.

Reklama

Doporučované