Hlavní obsah

Nikdy nepřestanu, obětoval jsem tomu všechno. Pan Madeta slaví 75

Foto: Seznam Zprávy

Zakladatel Madety Milan Teplý.

Reklama

Mlékárenský rutinér, ostřílený manažer, rebel a milovník humoru. Majitel mlékárny Madeta slaví 75. narozeniny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zakladatel největší české mlékárenské skupiny Madeta Milan Teplý je dlouho nejvýraznější postavou českého mlékárenství. V lidové paměti proslul neúspěšnými prognózami k cenám kostky másla, ale především je uznávaným profesionálem a byznysmenem.

„Je to jediný podnikatel v atomizovaném českém mlékárenství, který udržel podnik pohromadě. Ostatní podniky se v dobách transformace ekonomiky rozpadly,“ shrnul předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček, který na kraji 90. let 20. století pod Teplým sám pracoval jako šéf závodu v Plané nad Lužnicí.

Dnes je Madeta se čtyřmi samostatnými mlékárnami největším zpracovatelem mléka v tuzemsku. Sýry exportuje zejména do zemí arabského světa. V českých obchodech je známa výrobky, jako je Jihočeské máslo, Lipánek nebo Madeland.

Někdejší talentovaný juniorský fotbalista vystudoval mlékárenství na Vysoké škole chemicko-technologické. Kariéru začínal v Laktosu, později pracoval ve Státní inspekci jakosti a v roce 1976 se, jak rád vypráví, „díky nabídce služebního bytu přestěhoval z Prahy do vesnice jménem České Budějovice“, kde získal místo v tehdejších Jihočeských mlékárnách.

Rychle se vypracoval na obchodního náměstka a začátkem roku 1990 se díky vnitropodnikovým volbám stal generálním ředitelem jihočeské mlékárenské firmy, která zamířila do kuponové privatizace. V roce 1997 pak koupil většinový podíl ve společnosti od Investiční a poštovní banky. „Já měl zastavené všechno. I trenýrky. 11 let jsem to splácel,“ vzpomínal Teplý, který před časem firmu zcela ovládl. Formálně vlastní 95 procent akcií dnešní Madety společnost Faltha holding, kterou vlastní Teplý.

Je pragmatickým byznysmenem, který se vždy snažil dobře vycházet s politiky zleva i zprava. Netajil se sympatiemi k bývalému ministru zemědělství Josefu Luxovi i Miroslavu Tomanovi. A přes třicet let má vřelý vztah s bývalým prezidentem Milošem Zemanem, který mu v roce 2015 udělil medaili Za zásluhy.

Je také přítelem bývalého majitele Hamé Leoše Novotného, kterému měl však za zlé, že „paštikářskou“ firmu prodal Islanďanům. Teplý se opakovaně zařekl, že v žádném případě Madetu do ciziny neprodá. „To je jako prodat Pražský hrad,“ řekl v roce 2008 v rozhovoru pro deník MF DNES.

Firmu by mohl jednou řídit syn, ale také zaměstnanci

Zakladatel Madety má manželku a dvě děti. Několikrát v minulosti se nechal slyšet, že by mohl rodinný podnik předat synovi Janovi, který v mlékárenské skupině v minulosti řídil marketing a nyní je ředitelem obchodu. V minulosti však Milan Teplý v médiích opakovaně rozvíjel také jiné scénáře nástupnictví a řízení celé skupiny, například formou zaměstnaneckých akcií.

„Já nepřestanu nikdy, protože jsem tomu obětoval zdraví, rodinu, všechno. Když firmu dostanete na nějakou úroveň, je těžké odejít. Já budu pořád pochybovat: Jestli se tomu kluci věnují dost, jaký mají vztah k lidem,“ řekl v roce 2015 v rozhovoru pro MF DNES.

Již mnohokrát ale také ukázal, že dokáže být neřízenou střelou, kterou musí okolí usměrňovat. Když se mu něco nelíbí, řekne to hned a na rovinu. Nikdy se nezdráhal kritizovat politiky, instituce, řád věcí. Nikdy nebyl velkým zastáncem vstupu do Evropské unie. Podle ČTK přitom Madeta patří mezi největší příjemce zemědělských dotací. Například v roce 2022 činily dotace, které rozděluje Státní zemědělský intervenční fond, pro podnik 116 milionů korun. Část přitom pocházela z rozpočtu EU.

V ekonomických krizích a horších časech Teplý opakovaně varoval, že máslo zdraží na 60, 70, nebo 90 korun a zpětně je jasné, že šlo o poplašné zprávy. V minulosti protestně vystoupil z Českomoravského mlékárenského svazu, který nazval „spolkem kňučících potkanů“.

Madeta má roční tržby přes sedm miliard korun ze čtyř výrobních závodů: v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Vyváží přes pětinu produkce. V minulosti tvořily zajímavý byznys exporty do Ruska, kam se dařilo velmi dobře vyvážet sýr Niva. Po obsazení poloostrova Krym ruskými okupačními vojsky v roce 2014 se však z trhu kvůli embargu firma stáhla. Čistý zisk v roce 2022 byl 213 milionů korun.

Madeta patří k největším zpracovatelům mléka, denně jej mlékárnami ve skupině proteče téměř milion litrů. Dalšími významnými zpracovateli je skupina Pragolaktos a Brazzale.

Reklama

Doporučované