Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Nejsmutnější příběh krize. Miliardář je zase na kolenou

Šťastné pondělí o smutném miliardáři.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com, ČTK, Youtube.com

 

Reklama

Generální ředitel a majitel firmy Madeta Milan Teplý s odhadovaným majetkem kolem pěti miliard korun předminulý týden bil na poplach. Pokud mu stát nedá „slíbenou“ dotaci, dost možná skončí na dlažbě. Opět.

Článek

Milan Teplý, podle časopisu Forbes 83. nejbohatší Čech, patří k lidem, kteří se nerozpakují v médiích (každý rok) mluvit o tom, jak těžké časy právě prožívají a kdo všechno jim způsobil různá příkoří.

Začalo to všechno Evropskou komisí, která Milanu Teplému zakázala navzdory jeho hlasitému nesouhlasu používat název pomazánkové máslo pro něco, co nemá s máslem nic společného. Tehdy to podle vyjádření generálního ředitele největšího mlékárenského podniku v zemi vypadalo, že je s ním i s jeho produktem konec. A co se stalo doopravdy? Nic. Pomazánkové máslo se přejmenovalo a prodávalo se vesele dál.

Pokračovalo to sankcemi po ruské anexi Krymu. Madeta vypočítala, že tímhle krokem přijde o 150 milionů korun, a Milan Teplý už opět téměř vyhlašoval bankrot. Nestalo se a jeho firma dál vydělávala stovky milionů ročně.

Další rána přišla s covidem. Madeta měla podle vlastních vyjádření přicházet o 1,2 milionu korun denně a tržby ji měly klesnout o 25 %. A vás už asi nepřekvapí, že se nic takového nestalo a v onom kritickém roce 2020 nakonec společnost vydělala přes 300 milionů.

Přečtěte si Šťastné slovo:

Téměř k bankrotu přivedly Milana Teplého i zvyšující se ceny plynu a elektřiny. Miliardář si hned v několika médiích postěžoval, že mu náklady na energie stouply na trojnásobek, pomalu už je nemá z čeho zaplatit a že v roce 2022 vydělá „s bídou 80 milionů“. Bída se nekonala, zisk se zase vyšplhal nad 200 milionů.

Bohužel se ale zdá, že ani v budoucnu nečekají Madetu lepší časy. Předminulý týden mlékárna oznámila, že bude muset bohužel opět zdražit. A to proto, že nedostane od vlády slíbenou dotaci 100 milionů korun.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Těch dotací samozřejmě firma se stamilionovými zisky pobírala mnohem víc. Jenže s tím je, zdá se, konec, protože se je vláda Petra Fialy rozhodla sesekat, a tak se teď Milan Teplý bude muset spoléhat jen sám na sebe a bude muset s bídou přežívat na maximálně 80milionových ziscích.

To ale jako chápající občané nesmíme připustit. Proto vás vyzýváme, abyste libovolným darem přispěli člověku, který to bez naší pomoci určitě nezvládne. Pro tento bohulibý účel jsme vytvořili speciální účet u Armády spásy, kam můžete pod heslem „Zůstaň v teple“ posílat své peníze, a pomoci tak Milanu Teplému, Madetě, a tím i nám všem ostatním, překonat tuhle tuhou zimu.

Jak můžete přispět? To vám řekne Jindřich Šídlo v novém díle Šťastného pondělí, který si můžete pustit v úvodu článku.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované