Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Zoufalá stávka. Co si to učitelé zrovna dnes dovolují?

Šťastné pondělí o problémech školství.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com, ČTK, Youtube.com

 

Reklama

Tisíce škol stávkují za více peněz pro školství. Už minulý týden se ale ukázalo, že ministr školství Bek tyto peníze sehnat nedokáže, ačkoliv všechny strany pětikoalice prohlašovaly školství za prioritu. Kde je tedy problém?

Článek

„Já neznám politickou stranu, která by říkala, že nepodpoří vzdělávání,“ řekl v roce 2010 tehdejší předseda ODS. A skutečně – za prioritu označily školství jak strany současné vlády, tak i předchozí kabinet ANO a ČSSD.

Navzdory tomu se doposud žádnému ministrovi školství nepodařilo vybojovat si pro vzdělávací systém takové peníze, které by dlouhodobě stačily. Svědčí o tom třeba fakt, že dnešní stávka škol je za poslední roky už osmá, ty předchozí se konaly v letech 1997, 2003, 2007, 2008, 2010, 2011 a 2019.

My samozřejmě víme, že řídit Ministerstvo školství je trochu jako řídit Dacii z roku 1987 – polovina věcí se vám rozpadá pod rukama, druhá vůbec nefunguje a kdykoliv se snažíte nějak ovlivnit směr, kam míříte, riskujete, že to napálíte do nejbližší zdi.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Jenže od téhle vlády, v níž najdeme hned sedm bývalých učitelů, se přeci jen čekalo víc. A ještě větší naděje někteří vkládali do současného ministra školství Mikuláše Beka, který v době, kdy vedl Masarykovu univerzitu, proslul neúnavným bojem za vyšší rozpočty na vzdělávání.

Proč tedy nyní otočil a snaží se vysvětlovat, že současný rozpočet vlastně vůbec není špatný? Na to odpoví Jindřich Šídlo v dalším díle Šťastného pondělí. Pustit si ho můžete v úvodu článku.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované