Hlavní obsah

Vlevo dole: Vláda nepřežije, pokud nevyřeší drahou elektřinu

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Budete si moct dovolit elektřinu? Premiér tvrdí, že zdražení bude jen malé.

Reklama

Článek

Švejkovská lidová moudrost „pokud vláda zdraží pivo, padne“ už dávno neplatí. Kabinet Petra Fialy fatálně ohrožuje skokové zdražení něčeho úplně jiného – elektřiny. Regulovaná složka její ceny (asi polovina z celkové částky) pro domácnosti vyskočí proti letošnímu roku o 70 procent a pro největší firmy až o 200 procent.

„Vláda si proti sobě poštvala rozčílené vlastní voliče a podporovatele z řad podnikatelů. Asi je zaskočily dva momenty. Nejprve premiérovo zlehčování, že to tak dramatické nebude. A následně krčení rameny, že s rozhodnutím nezávislého regulačního úřadu nic moc dělat nemůže,“ komentuje Lucie Stuchlíková.

Poslechněte si čerstvou epizodu Vlevo dole:

Podle reportérské dvojice by se Fialův kabinet měl pokusit domluvit s hlavními hráči na energetickém trhu a rozložit skokové zdražení do více let. Zároveň se domnívá, že asi není náhoda, když Česko má v regionu nejdražší nejen elektřinu, ale třeba i bydlení, potraviny nebo v minulosti mobilní datové služby.

„Stali jsme se docela drahou zemí, i když platová úroveň tomu neodpovídá. Evidentně u nás v mnoha oborech moc nefunguje trh a konkurence, přesněji řečeno úřady, které to mají hlídat,“ vysvětluje Václav Dolejší.

Jak šetří elektřinou Vlevo dole? Myjí se energobaroni každý den? A sebrali byste bagetu ze země? Aktuální epizodu si poslechněte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované