Hlavní obsah

Nový šéf Maliny hasí problémy. Rozdělané zakázky dodělá, u zbytku se uvidí

Krizového řízení Energetického holdingu Malina se od 1. června chopil Marian Klásek.Video: Daniel Novák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Padlý Energetický holding Malina pracuje na tom, aby dodělal zahájené instalace fotovoltaik. Stále se ale neví, co bude s většinou klientů, kteří zaplatili zálohy a práce u nich ještě nezačala, řekl nový krizový šéf Marian Klásek.

Článek

V padlé solární Malině se rozbíhají práce na dokončování rozdělaných fotovoltaických elektráren na střechách rodinných domů. Společnost si najala odbornou firmu, která bude mít dokončení zhruba 1500 rozpracovaných zakázek na starosti. Otazník ale visí nad osudem dalších 2300 klientů. Ti zaplatili zálohy, ale Malina u nich zatím s instalací nezačala.

„Slibujeme, že dokončíme zakázky, kde již bylo započato s prací. Jedná se zhruba o 1500 klientů,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys krizový manažer Maliny Marian Klásek.

„Je možné, že se u některých zakázek budeme muset bavit o úpravě smlouvy a drobné úpravě ceny. Ale zatím to nepředpokládáme. Podle našich předběžných výpočtů si myslíme, že všechny zakázky, které jsou rozpracované, jsme schopni dokončit za podmínky, že příjem z dokončení zakázky bude vyšší než náklady s ní spojené,“ dodal Klásek, který je od 1. června kromě krizového řízení také jediným členem představenstva Maliny.

V nejistotě je však dalších 2300 zákazníků Maliny. Zálohy sice uhradili, firma u nich ale zatím s instalací nezačala.

„U těchto klientů zatím nevíme, jak budeme postupovat. Analyzujeme to, počítáme, přijdeme s návrhem. Slíbil jsem, že tuto informaci sdělíme do konce června,“ uvedl Klásek.

Foto: Daniel Novák

Krizový manažer Marian Klásek

Ambicí Maliny je dokončovat 200 až 300 zakázek měsíčně. „Posílili jsme realizační týmy. Prošly školením a začaly dělat realizace tento týden. Co úplně přesně nevíme, je, v jakém stavu jsou rozdělané zakázky. Ukazuje se, že některé jsou udělané bezvadně a není problém s jejich dokončením. U některých se musí řada věcí předělávat,“ poznamenal manažer.

Energetický holding Malina je od 12. května v úpadku. V insolvenčním režimu může firma dělat jen takové činnosti, které nesnižují majetkovou podstatu a nepoškozují věřitele.

„Z tohoto principu vycházíme, na tomto principu jsme se dohodli s insolvenčním správcem a informovali jsme o tom věřitelský výbor. U všech zakázek, které dokončujeme, by měly být náklady spojené s dokončením nižší než částka, kterou budou klienti doplácet,“ popsal krizový šéf Maliny.

Skupina Malina byla na trhu mladou společností. Rychle však vyrostla díky agresivní marketingové kampani. Významnou roli sehráli též obchodní zástupci, kteří za získané zakázky inkasovali provize.

„Největším problémem v Energetickém holdingu Malina bylo, že firma byla poměrně úspěšná v získávání zakázek. Byla schopná si zajistit i zboží a komponenty. Ale nebyla schopná zajistit technickou realizaci. Chyby v dodávkách se objevily hlavně v roce 2022. Byly tam velké vady a nedostatky při instalaci elektráren. Malina to sice začala řešit, ale doběhly ji záruky a finanční nároky. Proto skončila v insolvenci,“ řekl krizový manažer Klásek.

Případ Energetického holdingu Malina je zatím největším průšvihem doprovázejícím rozmach domácích solárních elektráren. Problémům aktuálně čelí také společnost FG Energy. Také v jejím případě si klienti stěžují, že zaplatili zálohy, ale panely na střeše zatím nemají. Společnost se zatím k insolvenčnímu řízení zahájenému z popudu zákazníků nevyjádřila.

Celý rozhovor je k dispozici v úvodním videu.

Reklama

Doporučované