Hlavní obsah

Podnikatelka Barková útočí na padlou Malinu kvůli milionům

Foto: Misura IT, Seznam Zprávy

Podnikatelka Libuše Barková na koláži Seznam Zpráv.

Reklama

aktualizováno •

Dodavatel domácích fotovoltaik Energetický holding Malina je nadále pod tlakem byznysmenky Libuše Barkové. Ta chce po Malině přes 10 milionů korun za krizové řízení firmy. O službách Barkové ale panovaly pochybnosti.

Článek

Podnikatelka Libuše Barková nadále „ostřeluje“ padlý Energetický holding Malina. Firma Misura Information Technologies, kterou Barková zastupuje, požaduje po zkrachovalém dodavateli domácích fotovoltaik více než 10 milionů korun. Peníze si nárokuje jako odměnu za krizové řízení, které Misura poskytovala Malině od května do září.

Malina dodávala domácnostem solární elektrárny. Díky velké poptávce po fotovoltaikách a agresivní kampani se na trhu rychle prosadila a vybrala od několika tisíc lidí na zálohách kolem 1,4 miliardy korun. Holding se ale dostal do problémů, když měl potíže s plněním smluv a stavbou zařízení, za která již vybral vysoké zálohy. Od 12. května je v úpadku.

Nyní se firma snaží zakázky dokončit a vyřešit vysoké dluhy. Kauzu vyšetřuje také Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Společnost Misura si za své služby Malině účtovala 1,5 milionu korun měsíčně. Insolvenční správce Maliny tyto platby zastavil, protože podle něj nebylo zcela jasné, za co si je Misura vlastně nechává vyplácet. Pochyby o smysluplnosti transakcí vyjádřili též soudy a státní zastupitelství.

„Pro zajištění běžného provozu firmy se společnost Misura ujala placení klíčových dodavatelů, kteří se v důsledku finančních problémů Maliny stáhli a odmítali další spolupráci. Bez služeb těchto dodavatelů, jako jsou telekomunikační služby, doprava či pronájem prostor, by chod společnosti Malina byl vážně ohrožen,“ uvedla ale nyní Libuše Barková.

„Misura se navíc podílela na zajišťování expertů v energetice a dalších profesionálů, kteří byli nezbytní pro úspěšné dokončení zakázek a jejichž ochota spolupracovat s firmou na pokraji krachu byla minimální,“ dodala podnikatelka.

Malina však nároky firmy Misura odmítla. „Žádný závazek EH Maliny vůči společnosti Misura neevidujeme. Právě naopak, společnost Misura neoprávněně zadržuje část majetku EH Malina. Navíc má EH Malina vůči Misuře několik nároků na náhradu škody,“ reagovala společnost.

Zásah Béma

Barková se začala okolo Maliny angažovat letos na jaře po intervenci jejího obchodního partnera a bývalého pražského primátora Pavla Béma. Jeho syn Jáchym Bém totiž patřil mezi menšinové akcionáře Maliny. Kontrakt s Misurou uzavřela těsně předtím, než na sebe dodavatel domácích solárů podal v květnu insolvenční návrh.

V říjnu však v Malině došlo ke kompletní výměně krizového řízení. Místo týmu okolo Libuše Barkové přišel do Maliny nový krizový manažer Lukáš Uhl. Ten se již v minulosti podílel například na reorganizaci e-shopu Zoot. Do Maliny se dostal na základě rozhodnutí jejího hlavního akcionáře Cyrila Regnera.

To dodalo munici Barkové, která opakovaně upozorňuje na vliv původních vlastníků Maliny na probíhající insolvenční řízení a reorganizaci firmy. Přestože reorganizační plán Malina teprve vytváří, již nyní se ví, že se má opírat o vstup čínského investora.

Stávající akcie Maliny mají zaniknout a čínská firma GoodHao má upsat nové. Server e15.cz uvedl, že tato čínská společnost má vazby na dosavadního hlavního akcionáře Maliny Cyrila Regnera. A to například v podobě Regnerovy manželky, která podle webu sedí v dozorčí radě GoodHao.

Aktualizováno, doplnili jsme vyjádření společnosti Malina.

Doplnili jsme vyjádření Energetického holdingu Malina.

Reklama

Doporučované