Hlavní obsah

Padlou Malinu má zachránit čínský investor, současní akcionáři odejdou

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Energetický holding Malina dodávající fotovoltaiky zkrachoval letos v květnu. Ilustrační foto.

Reklama

Hlavním bodem plánované reorganizace dodavatele fotovoltaik Malina má být vstup čínského investora místo stávajících akcionářů. O této variantě nyní jedná největší stávající akcionář Maliny Cyril Regner.

Článek

Těsně před schůzí věřitelů zkrachovalého Energetického holdingu Malina se redakci SZ Byznys podařilo zjistit první podstatný detail reorganizačního plánu, který dodavatel domácích fotovoltaických elektráren chystá.

Hlavní varianta aktuálně počítá se vstupem čínského investora, který také podniká v solární branži.

Hlavní roli při jednání s Číňany má hlavní akcionář Maliny Cyril Regner, který v Číně dlouhodobě žije. Do Maliny přes jeho čínskou firmu proudily díly.

„Cyril Regner se snaží domluvit čínskou firmu, která má financování od lokální čínské vlády na export a zároveň má vztahy s dodavateli a zároveň by chtěli dodávat technologii. Vstoupili by do insolvenčního řízení, a to tak, že by během reorganizace zanikly všechny stávající akcie. Stávající akcionářská struktura by zanikla a tento investor by upsal nové akcie,“ popsal nový krizový manažer Maliny Lukáš Uhl.

Podle krizového šéfa Maliny je to v současnosti hlavní scénář, na kterém se pracuje. „Když se objeví jakýkoliv jiný scénář, budu na tom dělat stejně,“ doplnil Uhl.

S účastí stávajících akcionářů se v nové struktuře nepočítá. Kromě Regnera a bývalého předsedy představenstva Maliny Jana Urbana má menšinový podíl ve firmě také Jáchym Bém, syn bývalého pražského primátora Pavla Béma.

Agresivní kampaň

Malina je na trhu relativně novou firmou. Díky agresivní marketingové kampani se však společnosti podařilo získat velké množství zakázek. Na to také doplatila. Případ Maliny vyšetřuje také Národní centrála proti organizovanému zločinu.

„Příčinou úpadku byla neschopnost rychle a včas dokončit zakázky,“ poznamenal krizový manažer Uhl.

Malina má v současnosti rozpracovaných 850 zakázek. Ambicí nového vedení je tyto zakázky do února 2024 dokončit. Bude však nutné zrychlit současné pracovní tempo, které činí zhruba 20 dodělaných zakázek měsíčně.

„Množství měsíčně dodělaných zakázek je velmi nízké číslo. Pracujeme na tom, aby se to zrychlilo,“ poznamenal Uhl.

U dalších 2200 zakázek se s pracemi ještě ani nezačalo. Lidé tam však zároveň mají zaplacené nemalé zálohy. Malina v jejich případě zvažuje dva základní modely dokončení. První je finalizace samotnou Malinou s příplatkem ve výši 20 procent z ceny zakázky.

Druhým zvažovaným řešením je, že by Malina dodala jen díly a montáž by si zákazník zařídil sám. O tomto způsobu řešení nezahájených zakázek však zatím rozhodnuto není.

Klíčová schůze

Schůze věřitelů Maliny se uskuteční u Městského soudu v Praze v úterý 24. října. Hlavním bodem programu bude, jak Malina vyřeší úpadek. Samotná firma navrhuje reorganizaci. Ta zpravidla spočívá v tom, že dlužník přeskupí svůj byznys a pokračuje dál. Reorganizace by pro věřitele měla být výhodnější než konkurz.

Malina je v insolvenci od letošního května. V té době také do firmy nastoupil první krizový management v podobě firmy Misura information technologies podnikatelky Libuše Barkové. Kvůli pochybnostem o nákladech na tuto firmu a nedostatečné transparentnosti, na kterou si stěžoval například insolvenční správce, ale nedávno došlo k úplné výměně krizových manažerů.

Reklama

Doporučované