Hlavní obsah

Solární Malinu má zachránit čínská firma. Investor má ale vazbu na majitele

Foto: shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Energetický Holding Malina dostal nabídku od čínského investora Goodhao. Vazby na tuto společnost přitom má majitel Maliny Cyril Regner.

Článek

Zkrachovalý Energetický Holding Malina (EHM) hledá záchranu u čínského investora. Společnost Goodhao jí ve čtvrtek odpoledne předložila nabídku na pomoc s reorganizací, která zahrnuje dodání fotovoltaických elektráren a tepelných čerpadel. Díky tomu by mohla Malina splnit své závazky vůči klientům a dokončit nasmlouvané zakázky.

Goodhao se prezentuje jako společnost s investiční podporou a financováním z čínských vládních a provinčních fondů. Její tisková zpráva uvádí, že poskytnutím komponentů Malině umožní připravit úspěšný reorganizační plán a dokončit zakázky klientů, což by odvrátilo také riziko konkurzu.

O vstupu společnosti Goodhao do Maliny se mluvilo už v říjnu. Jak psal SZ Byznys, s Číňany jednal většinový majitel Maliny Cyril Regner, který má na Čínu osobní vazby – v dozorčí radě Goodhao podle deníku E15 působí i Regnerova manželka Xiaoxiang Fu.

„Na vstupu společnosti Goodhao do Maliny spolupracuji už několik měsíců, máme za sebou řadu náročných jednání. Jsem velmi rád, že se pro Malinu podařilo získat silného investora, který předložil konkrétní nabídku, jak může zákazníkům i firmě pomoci překonat současné problémy,“ uvedl tehdy Regner v tiskové zprávě.

„Přijetí a realizace připravovaného reorganizačního plánu by mělo být pro věřitele společnosti EHM výhodnějším řešením než konkurz samotný, neboť by při něm došlo k rozprodání majetku firmy a věřitelé by dostali jen zlomek svých pohledávek,“ uvedl Jakub Lichnovský, partner advokátní kanceláře PRK Partners, která Goodhao zastupuje.

Čínská firma energetickému holdingu nabídla, že za zboží zaplatí pouze 80 procent ceny. Zbytek Goodhao využije k majetkovému vstupu do společnosti Malina formou kapitalizace pohledávky (výměnou pohledávky za podíl na vlastnictví společnosti).

„Zbylých 20 procent ceníkové ceny bude mít odloženou splatnost a v případě schválení reorganizačního plánu je Goodhao připraveno tuto částku kapitalizovat v souvislosti s jejím vstupem do společnosti EHM. Toto navýšení majetkové podstaty společnosti EHM bude mít příznivý dopad na uspokojení věřitelů společnosti EHM,“ říká Lichnovský.

GoodHao však má na českém trhu větší plány a investice do Maliny jsou jen začátek. „Investice do Energetického Holdingu Malina je pro nás důležitým krokem pro vstup společnosti na český trh. Jsme připraveni firmě dodat všechny potřebné komponenty, pomoci ji vyrovnat se s věřiteli a také zajistit její úspěšnou transformaci,“ uvedl v tiskové zprávě Wang Chengluo, předseda představenstva Goodhao.

Číňané chtějí už letos začít na tuzemský trh dodávat komponenty pro fotovoltaiku a tepelná čerpadla přímo od výrobce, nikoli přes distributory a přeprodejce, kteří si za své služby účtují zvláštní poplatky. Česko je první zemí v Evropě, kam společnost Goodhao, která vznikla teprve loni v říjnu, expanduje.

Energetický Holding Malina byl na fotovoltaickém trhu mladou společností. Firma vznikla v roce 2021. Díky agresivnímu marketingu a reklamním kampaním ale rychle vyrostla. Navzdory vybíraným zálohám ve výši 60 procent z celkové ceny ale firma začala mít problémy s doděláváním zakázek. Potíže vyvrcholily letos v květnu, kdy na sebe Malina podala insolvenční návrh. Mnoho jejích zákazníků tak zůstalo s nedokončenou elektrárnou.

Reklama

Doporučované