Hlavní obsah

Obědy zdražují, bez krabičky z domova za ně Češi vydají i desetinu platu

Foto: Archiv Kuchyň, Seznam Zprávy

Polední menu zdražují, ale mnohem pomalejším tempem než před rokem.

Reklama

Polední menu v českých restauracích zdražují, ale pomaleji než před rokem. Pokud by pracující chodili každý den na oběd, vydají za něj v osmi krajích Česka desetinu svého platu. Průměrná cena oběda přesáhla 180 korun.

Článek

Češi vydají za polední menu v průměru téměř o pět korun více než před půl rokem. Zatímco v červnu utráceli za jedno jídlo 182,4 koruny, v prosinci loňského roku to bylo 177,6, tedy o necelá tři procenta méně. Ve srovnání se stejným obdobím před rokem tak ceny rostly zhruba o dvě třetiny pomaleji, protože tehdy stouply v absolutních hodnotách téměř o sedm korun a v relativních o téměř 4,5 procenta.

Vychází to z dat indexu společnosti Edenred, která ho sestavila na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti.

Největší tempo růstu zaznamenaly obědy loni ve druhé polovině roku, kdy se do nich naplno promítla inflace. Od června 2022 do prosince téhož roku narostly téměř o 11 procent, v absolutních hodnotách o 17,4 koruny. V některých regionech, jako je například Karlovarsko nebo Liberecko, byl v tomto období zaznamenán nárůst i o více než 15 procent.

„V souladu se současným vývojem inflační křivky se růst cen obědů v restauracích uklidnil, což je dobrá zpráva pro všechny zaměstnance, kteří si v práci chtějí dopřát plnohodnotný oběd v kantýně nebo restauraci. Vzhledem k dosavadnímu vývoji neočekáváme ani ve druhém pololetí žádné výraznější cenové výkyvy,“ říká Aneta Martišková, členka vedení Edenred.

Za celý poslední rok stouply ceny obědů téměř o 14 procent, za poslední dva roky o čtvrtinu a za červen 2020 až červen 2023 téměř o 35 procent.

Nárůsty cen obědů v první polovině roku 2023

KrajNárůst v %Nárůst v KčNárůst cen 2022/2023 v %
Jihočeský kraj3,97,1 16,7
Ústecký kraj3,76 13,0
Liberecký kraj3,05,5 18,6
Praha2,75,4 15,2
Moravskoslezský kraj3,05,2 13,2
Plzeňský kraj2,44,5 15,7
Jihomoravský kraj2,44,5 13,9
Královéhradecký kraj2,23,9 13,9
Kraj Vysočina2,33,6 13,1
Zlínský kraj2,13,4 11,0
Karlovarský kraj1,93,2 18,0
Olomoucký kraj1,52,4 15,4
Pardubický kraj1,12 15,0
Česká republika2,74,8 13,9

Zdroj: Edenred ČR

Letošní nárůst cen dopadl nejvíce na obyvatele Českých Budějovic, kde ceny poledního menu stouply o 7,1 koruny, nejméně naopak na obyvatele Pardubic, kde obědy zdražily jen o dvě koruny, tedy zhruba o procento. Nejdražší menu se nyní prodává v Praze, kde za něj lidé utratí v průměru přes 206 korun. Naopak nejméně stojí obědy na Vysočině, v průměru „jen“ 163,5 koruny, tedy o 43 korun méně než v hlavním městě.

Kromě míry zdražování se v prvním pololetí stabilizoval i podíl obědů objednaných skrze rozvážkové služby. V červnu si zaměstnanci nechali oběd doručit ve více než osmi procentech případů, což odpovídá dlouhodobému trendu, kdy dovážka tvoří setrvale zhruba desetinu z celkového počtu plateb za obědy.

Zbylých 91,6 procenta plateb zákazníci provedli přímo v restauracích. O poznání přívětivěji pak vychází podíl rozvážkové služby na celkovém objemu plateb za obědy. Zákazníci u nich aktuálně utratí zhruba pětinu nákladů, v restauracích pak zbylých 79,6 procenta.

Společný oběd v kanceláři

„Dlouhodobá analýza našich datových řad potvrzuje, že po několika letech plných výrazných výkyvů se letos poměr mezi restauracemi a rozvážkovými službami ustálil a od ledna dochází pouze k minimálním posunům v řádech jednotek procent. Zákazníci nyní volí možnost stravování v restauracích namísto rozvážky častěji, než bylo obvyklé v posledních několika letech,“ upozorňuje Aneta Martišková.

Ve srovnání s daty z období před vypuknutím pandemie však podle ní zaznamenaly rozvážkové služby výrazný nárůst V lednu 2020 činil jejich podíl na celkovém počtu plateb necelá čtyři procenta.

„V posledních měsících pozorujeme, že zaměstnanci u rozvážkových služeb častěji objednávají více jídel najednou. Není neobvyklé, že se kolegové vzájemně domluví na jedné objednávce, aby si oběd společně objednali. To potvrzuje i rozdíl mezi podíly počtu a objemu transakcí,“ vysvětluje členka vedení Edenred.

Na obědy padne i víc než desetina měsíčních příjmů

Ze srovnání cen obědů s výší průměrných hrubých mezd v krajích podle dat Českého statistického úřadu vyplývá, že největší část svých příjmů na stravování vynaloží lidé v Liberci, Českých Budějovicích, Pardubicích a Plzni. V červnu je stálo pravidelné stravování v restauracích či kantýnách více než desetinu měsíčních příjmů (ve vztahu k čistému příjmu to je ještě více).

Zdaleka nejmenší část svých příjmů za obědy naopak i navzdory nejdražším průměrným cenám utratí Pražané. Dvacet obědů v restauraci je v červnu vyšlo na 4128 korun, tedy přibližně 7,8 procenta průměrné mzdy v hlavním městě.

„Rozdíly v kupní síle mezi jednotlivými kraji nejsou nic nového. Během letních měsíců je však lidé pociťují více než jindy. Výrazně se totiž projevují ve chvíli, kdy Češi, a obzvláště pak rodiny s dětmi, cestují po republice. Lidé z regionů s nižšími průměrnými příjmy, kterým však obvykle odpovídají i místní ceny obědů, tak za oběd v některých případech zaplatí i o čtvrtinu více,“ dodává Martišková.

Reklama

Doporučované