Hlavní obsah

Obrazem: Mají se modlit. Když je třeba, jezdí traktorem a řežou motorovkou

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Sestra Sára, podobně jako další karmelitky, věnuje většinu dne spojení s Bohem.

Reklama

Bosé karmelitky se tradičně většinu dne modlí. Jedna ze dvou komunit v Česku se však před dvěma lety rozhodla vyměnit prominentní sídlo v Praze za zdevastovaný areál v Drastech. Jaké to je vyměnit část modliteb za práci na stavbě?

Článek

Řeholnice z komunity Karmel sv. Josefa žily od 17. století až na výjimky v Praze. Před čtyřmi lety však koupily starý zemědělský statek v Drastech na Praze-východ, začaly ho i s brigádníky postupně přeměňovat na moderní duchovní sídlo a v roce 2020 se do něj přestěhovaly.

Stále však žijí na stavbě, na níž samy denně pracují. Jezdí traktorem, kácí stromy, rozřezávají je motorovou pilou, odklízejí odpadky z černých skládek i suť z odvětrávacích kanálů. I v těchto podmínkách se však dále většinu dne modlí. Vstávají totiž už v pět hodin ráno a usínají v deset večer. Práci věnují zhruba pět a půl hodiny, duchovnímu životu sedm hodin.

Jak se jim daří vše skloubit dohromady? Jak se živí? Co vše ještě musí udělat? Nebude se jim stýskat, až klášterní areál dostaví, přestanou se stýkat s veřejností a znovu se před světem uzavřou do klauzury? Dozvíte se to v obrazovém povídání ve fotogalerii. Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazujícím počet dalších snímků, pozn. red.

+46

Reklama

Doporučované