Hlavní obsah

Odborář: Továrna téměř stojí, Korejci v Nexenu zkouší nasadit stávkokaze

Foto: Seznam Zprávy

Šéf odborové organizace Nexen Tire Pavel Rohel.

Reklama

Zaměstnanci Nexen Tire stávkují druhý den. Firma začala za opuštěná místa nabízet jednorázové příplatky. Odboráři na dohodu stále čekají, ale ke kompromisu nedojde, říká šéf odborářů Pavel Rohel.

Článek

Už druhý den pokračuje stávka zaměstnanců Nexen Tire na Žatecku. Pracovníci jihokorejské společnosti bojují za uzavření kolektivní smlouvy, která má kromě zvýšení mezd zahrnovat také příplatky za víkendové a noční směny.

Druhý den stávky se však od toho prvního liší. Transparenty, megafony a hlavně desítky protestujících vystřídalo prázdno. Fyzicky totiž k budově firmy ve středu nikdo nedorazil.

„Od rána sem žádný ze stávkujících nepřišel. Je to trochu zvláštní,“ říká jeden z pracovníků u vstupní brány Nexen Tire.

Situaci na místě pro SZ Byznys komentoval také Pavel Rohel, šéf odborové organizace v Nexenu.

„Lidé tu dnes už nemusí fyzicky stávkovat. Není důvod. Důležité je, že na hlavní sekcích výroby dnes téměř nikdo nepracuje. Podle zpráv, které zevnitř mám, už se téměř nevyrábí. Přesné číslo sice víme, ale sdělovat ho zatím nechceme,“ uvedl Rohel s tím, že on sám má v době stávky do firmy přístup zapovězen.

Na zaměstnanecký boj o vyšší mzdy a tím také významné narušení výroby však firma podle Rohelových informací reaguje po svém. Na stávkujícími opuštěná místa se snaží dosazovat jiné zaměstnance, kteří se boje neúčastní – a za to jim nabízí několikatisícové příplatky.

To se však podle Rohelových slov neslučuje s pravidly stávky. „Máme ve firmě hlídky, které kontrolují, zda nejsou ve fabrice obsazována pracovní místa stávkujících zaměstnanců. Už nyní víme, že zaměstnavatel toto zákonné pravidlo porušuje. Budeme to hlásit Státnímu úřadu inspekce práce,“ dodal Rohel pro SZ Byznys.

Redakce žádala společnost o písemnou reakci. Ta zatím nereagovala.

Lidé mají kam jít, varuje odborář manažery

Společnost už první den stávky uvedla, že pro své zaměstnance připravuje zvýšení mezd od 1. března letošního roku. O jak velké zvýšení mezd půjde, však neuvedla. Jasno by mělo být za týden, do kdy firma přislíbila odpověď na požadavky.

„Od ledna 2022 odbory nereagovaly na přímá jednání se společností a společnost zavedla zvýšení mezd u všech zaměstnanců o 4,7 procenta a různé programy benefitů,“ tvrdí zástupci Nexenu.

Odboráři však oponují. Mzdy se podle nich velké části zaměstnanců v Nexen Tire nezvýšily od roku 2018. Dnes žádají zvýšení mezd o 8,3 procenta, dvacetiprocentní příplatek za noční směnu a víkendy nebo dvě koruny navíc k hodinové sazbě směnařů.

Nástupní mzda operátora výroby podle odborářů činí 22 700 korun, podle informací ČTK teprve se stávkou stoupla ke 30 tisícům. Průměrnou mzdu zaměstnanců firma neuvádí.

Na dotaz, zda je odborová organizace se společností ochotna vyjednávat o kompromisu, měl šéf odborářů jasno. „V žádném případě.“

„To navýšení, které požadujeme, je oproti inflaci, zdražování energií, potravin a požadovaným nárokům tak nízké, že už nemůžeme vyjednávat. Přišli jsme s tímto návrhem už v lednu 2022, tehdy byla inflace kolem šesti procent,“ uvedl.

Stávkaři jsou odhodláni podle jeho slov pokračovat v boji za zvýšení mezd tak dlouho, dokud nedojdou svého cíle. K už zúčastněným se prý navíc přidávají další desítky zaměstnanců.

„Po dnešku, kdy soud zamítl návrh na předběžné opatření na zastavení stávky, nemáme problém fabriku držet dále zastavenou,“ opřel se Rohel o rozhodnutí soudu.

V krajním případě by řada zaměstnanců dle jeho slov mohla zvažovat také úplný odchod ze společnosti. „Nechci predikovat, ale vím, co se děje ve firmě. Z lidí, kteří jsou ve stávce, je poměrně slušné procento lidí rozhodnutých v krajním případě odejít. Nové firmy, které v okolí za poslední roky vznikly, nabírají. Po lidech je obrovská poptávka. Mají kam jít,“ uzavírá.

„Pokud zaměstnavatel nepřistoupí na naše podmínky a ze stávky se stane okupační, troufám si tvrdit, že fungování firmy může mít dopad na dění v tuzemském automobilovém sektoru,“ uvedl bez bližších podrobností v rozhovoru pro SZ Byznys odborář Rohel.

Vedení: firma je ztrátová i bez stávky

Vedení společnosti ve vyjádření pro deník MF Dnes uvedlo, že se denní ztráta způsobená stávkou pohybuje kolem 20 milionů. Firma denně vyrobí asi 15 600 pneumatik a podle vyjádření vedení společnosti jde i bez stávky o ztrátovou výrobu.

„Skutečnost naší společnosti je taková, že na základě produktů vyrobených čistě v České republice se nachází v červených číslech,“ stojí ve středečním vyjádření pro ČTK. Důvodem jsou rostoucí náklady na logistiku, ceny ropy i materiálů.

„V tak zoufalé ekonomické situaci je odborová stávka akcí, která nemůže prospět jak společnosti, tak jejím zaměstnancům. Každý z nás má právo na ochranu, ale musíme se zdržet všeho, co by mohlo poškodit každého z nás. Očekává se, že škoda, kterou utrpí společnost stávkou, bude velká,“ uvedli představitelé firmy.

Podle údajů z výročních zpráv ve Sbírce listin společnost v roce 2021 vykázala zisk po zdanění přes 709 milionů Kč, o rok dříve byla ve ztrátě 1,4 miliardy Kč.

Společnost Nexen Tire vyrábí pneumatiky pro osobní a lehká užitková auta. Firma s jihokorejským majitelem sídlí v Bitozevsi na Lounsku, v průmyslové zóně Triangle. Jde o největšího investora v této zóně na hranici Žatecka, Chomutovska a Mostecka.

Reklama

Doporučované