Hlavní obsah

„Opatření jsou komická,“ zlobí se taneční kluby. Příjmy spadnou na nulu

Foto: Pexels.com

Taneční kluby žijí především z nočního života, a proto je pro ně zavíračka ve 22 hodin otázkou přežití.

Reklama

Bary, restaurace a kluby musí v deset večer zavřít. Nové opatření je pro taneční kluby likvidační a musí zavřít. Přijdou o miliony, které jim vláda nevykompenzuje.

Článek

Ode dneška v Česku platí nouzový stav a nová protiepidemická opatření. Ta mimo jiné dopadnou i na noční kluby, které musí mít stejně jako restaurace či bary mezi desátou hodinou večer a pátou ranní zavřeno.

Mimo tuto dobu by do těchto provozoven mohli alespoň očkovaní návštěvníci, případně ti, kteří za posledního půl roku prodělali covid-19. Taneční kluby však žijí především z nočního života, a proto je pro ně zavíračka ve 22 hodin otázkou přežití.

Celé opatření je komické vzhledem k tomu, že se trefilo opět pouze do části kultury. V základu se nic nestalo, v podstatě to dopadlo jen na kluby.
Jaroslav Stanko, manažer klubu Roxy

„Ten čas je problém. Kdyby omezili počet lidí, zakázali tanec, tak to ještě jde, ale tím nás úplně odřízli. Nemá cenu otevírat,“ uvedl vedoucí brněnského podniku Perpetuum Music Club David Vašek.

Opatření se nelíbí ani ostatním provozovatelům. „Celé opatření je komické vzhledem k tomu, že se trefilo opět pouze do části kultury. V základu se nic nestalo, v podstatě to dopadlo jen na kluby,“ říká Jaroslav Stanko, manažer pražského tanečního klubu Roxy.

Pro toto podnikání tak dřívější zavíračka znamená konec. „Musíme zavřít, protože fungujeme zhruba od deseti do pěti, do šesti ráno. Je to pro nás likvidační,“ říká Vašek.

Klub už měl naplánovaný program na prosinec, který se kvůli opatřením ruší, stejně tak i v Roxy. „Příjmy nula, ztráta bude sto procent,“ předpokládá Stanko.

Podnik tak přijde o podstatnou část financí. Stanko počítá s tím, že ztráty půjdou do milionů korun. „Provoz nám při předchozích lockdownech omezili na 20 procent a ztráty byly obrovské. Za loňský rok jsme spočítali, že byly v řádu 50 milionů,“ vyčíslil.

Vláda sice oznámila, že obnoví některé kompenzační programy, ale žádný z nich nepokryje výpadek příjmu z kulturních akcí. „Naše činnost je o něčem jiném. Vláda za celé téměř dva roky neřekla, že uvažuje o kompenzacích, které budou řešit výpadky našich příjmů,“ říká Stanko a doufá, že se nyní situace změní.

Zástupci vlády již oznámili, že obnoví staré programy COVID 2021, Nepokryté náklady a kompenzační bonus. Ty však podle Stanka klubům příliš nepomohou.

Tento typ podniků momentálně nemá žádnou alternativu výdělku, díky které by mohl ztráty alespoň z části srazit. „Není moc co vymýšlet. Protože je zima, nedají se pořádat ani venkovní akce. Je to smutné,“ říká Vašek.

Kdyby mohly kluby fungovat alespoň z části, měly by alespoň z něčeho „žít“, což jim aktuální nařízení neumožňuje. Ztráta během následujícího měsíce tak podle Vaška bude stoprocentní. „Zkusíme sobotu od pěti do deseti, to je relativně normální, ale je to jen pět hodin a přijde hrstka lidí,“ říká.

Noční kluby musely mít zavřeno už během předchozích covidových vln. Vláda je opět otevřela na jaře, ale návštěvníkům zakázala tancovat. Od tohoto nařízení později upustila.

Nouzový stav vláda v demisi ohlásila ve čtvrtek s platností od půlnoci. Od pátečních 18 hodin tak po následujících 30 dní platí nová plošná opatření, která omezují provozní dobu restaurací, barů či klubů. Nesmí se konat ani vánoční trhy, kulturních představení, sportovních a vzdělávacích akcích se může zúčastnit maximálně 1000 lidí. Limit 100 osob platí pro oslavy, večírky a plesy.

Reklama

Doporučované