Hlavní obsah

Pandemie slábne, až třetinu laboratoří bez smlouvy s pojišťovnou čeká krach

Foto: Shutterstock/Noiel

Stát se domluvil na nových pravidlech se zdravotními pojišťovnami. Už nepotřebuje tak velké kapacity laboratoří. Ilustrační foto.

Reklama

Zdravotní pojišťovny budou od 1. dubna proplácet testy na covid-19 jen laboratořím, se kterými mají smlouvy. Zařízení, jež během vln covidu-19 jen vypomáhala, v systému končí. Pro řadu z nich to znamená i konec definitivní.

Článek

Místo lednových deseti tisíc vzorků denně už jen pětistovka. Lednice v pražské speciálně vybavené laboratoři biotechnologické firmy Diana Biotechnologies jsou téměř prázdné. Vznikla loni v létě s cílem pomoci státu, smlouvu se zdravotními pojišťovnami ale laboratoř nemá.

„Od prvního dubna bude naše laboratoř vyjmuta z toho systému a nebudeme moci se na testování podílet. Z našeho pohledu jde o nešťastné rozhodnutí, protože počítá s tím, jak se epidemie vyvíjí nyní, ale neplánuje, že by se situace mohla zhoršit,“ argumentuje Martin Dienstbier, spoluzakladatel Diana Biotechnologies.

Jejich laboratoř tak bude sloužit především k testování dalších onemocnění. Pracují na nových druzích testů, které budou umět prokázat nejen covid a jeho varianty, ale i jiná respirační onemocnění. Jak ale říká Martin Dienstbier, pro řadu jiných laboratoří je to existenční problém: „Je to signál, že není zájem o nové laboratoře, které vznikly, aby pomohly, protože kapacita stávajících nebyla dostatečná.“ Odhaduje, že skončit může až třetina z nich.

V Diana Biotechnologies pracují na nových, „chytřejších“ PCR testech. Poznají nejen variantu covidu, ale také jiné respirační viry. Podívejte se na reportáž přímo z laboratoře.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

Stát: Kapacity stačí

Dosud byl kvůli epidemické situaci systém takový, že lidé se mohli testovat zdarma, přičemž testování mohly vykazovat pojišťovnám i společnosti, které s nimi neměly smlouvy.

Šlo ale jen o dočasnou situaci danou pandemií, vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. A bez smlouvy laboratoře, i kvůli možnosti kontroly, fungovat trvale nemohou.

„Vzhledem k tomu, že tato potřeba i s ohledem na snížení počtu hrazených testů od 1. března již ale rapidně poklesla, je nezbytné opět tuto oblast standardizovat, tedy úhrada za testování z veřejného zdravotního pojištění bude realizována pouze v případě, kdy test provedou poskytovatelé zdravotních služeb s uzavřenou smlouvou,“ uvedl Ondřej Jakob.

Na nových pravidlech se tak stát od příštího měsíce dohodl se zdravotními pojišťovnami. Shodně argumentují významným ústupem pandemie.

„Logicky s velkou proočkovaností a slábnoucí epidemií a s tím, že se neprovádí plošné testování, nejsou potřeba tak velké kapacity,“ říká pro SZ Byznys Martin Balada, výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven.

Také podle největší pojišťovny v zemi, VZP, je síť smluvních laboratoří dostatečně hustá. Pokud by někde nastal problém, pojišťovna jej bude na konkrétním místě řešit uzavřením smlouvy s novým poskytovatelem služeb. „Běžný občan změnu nepocítí, faktem je, že tyto laboratoře přijdou o část svého zisku, který v posledních dvou letech generovaly, dnes pro něj ale není faktické ospravedlnění, právě proto, že došlo ke zklidnění epidemické situace,“ uvedla Viktorie Plívová, mluvčí VZP, s tím, že jde podle jejich údajů asi jen o desetinu laboratoří.

Některá testovací místa budou mít možnost nabízet testování, jež si lidé sami zaplatí.

Počty testů rapidně klesají, pozitivních je stále polovina

Testů v poslední době všude ubylo, potvrzují oslovení zástupci velkých tuzemských laboratoří. Například jedna z největších sítí diagnostické medicíny v zemi Spadia Lab, která byla součástí smluvního systému už před pandemií, stále zpracovává přes 2 500 vzorků denně.

„Odběrová místa, která byla přímo řízena naší společností, nebudeme rušit, jen budeme optimalizovat časy odběrů. V laboratořích jsme využívali zejména vlastní pracovníky a studenty přírodovědeckých a lékařských fakult. Nechystáme se propouštět, protože lidské kapacity jsou to nejcennější, co máme. Ani během největších nárůstů jsme nikdy běžnou práci nepřestali dělat, protože bez rutinního testování se většina lékařů neobejde,“ říká Simona Součková, tisková mluvčí Spadia Lab.

Také další velká síť laboratoří Synlab hlásí, že se pro ně dubnem nic nemění, neboť patří mezi tzv. smluvní poskytovatele zdravotních služeb. I oni ale upravují provoz odběrových míst.

„Z důvodu poklesu zájmu o toto vyšetření ze strany veřejnosti jsme upravili otvírací dobu všech mobilních odběrových pracovišť Synlab sloužících pro odběry covid-19. Dvě odběrová pracoviště s nejnižší návštěvností jsme pak zcela uzavřeli,“ uvedla pro Seznam Zprávy Kateřina Bílly Danyšová, generální ředitelka společností Synlab Czech a Synlab Slovakia. Dodává ale, že jsou připraveni testovací kapacity v případě potřeby opět navýšit.

Reklama

Doporučované