Hlavní obsah

Podnikatelé ve fitness volají o pomoc kvůli energiím. Mnozí mohou zkrachovat

Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness v Agendě Seznam Zpráv mluví o situaci oboru po covidu a nejnovějším rozvolnění.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

O půlnoci ze středy na čtvrtek skončila v Česku povinnost prokazovat se při vstupu do bazénů, fitness či restaurací certifikátem o očkování nebo prodělaném onemocnění. Řada podnikatelů ale čeká na další kompenzace.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Česká komora fitness si od současného rozvolnění slibuje návrat zákazníků do posiloven, tělocvičen nebo saun. Po minulých lockdownech se totiž lidé na sportoviště naplno nevrátili. Proč?

„Bylo to z několika důvodů, jednak byli nemocní nebo v karanténách, taky se někteří báli kvůli covidu. Věřím, že se to dá dohromady, například velcí provozovatelé saun teď očekávají návrat 20 až 30 procent návštěvníků,“ říká v Agendě Byznysu Seznam Zpráv Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness.

Ztráta přesáhne 1,5 miliardy korun

Ztráty za předchozí úplná uzavření už dříve komora vyčíslila na miliardu a půl. Další přesná čísla nemá, ale právě dnes posílá mezi své členy další dotazník s cílem provést aktuální ekonomický průzkum trhu. Chce získat data nejen pro Českou republiku, ale připravuje zprávu o stavu fitness sektoru za celou Evropu. Přesná data o návratu zákazníků i vládní pomoci jednotlivých zemí mají být zkompletovány do začátku dubna, kdy se uskuteční významný oborový veletrh v Německu.

Za předchozí lockdown skončilo provoz tak 15 procent podnikatelů. Pokud stát nepomůže s dražšími energiemi, celá řada dalších provozovatelů bude muset zavírat.
Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness

Obor není podle Jany Havrdové v dobré situaci. Lockdown byl velmi dlouhý a kompenzační programy pokryly jen část ztrát, úspory většiny podnikatelů jsou tak dávno pryč. Po otevření provozu si lidé navíc čerpali už předplacené služby, takže do sektoru netekly další peníze. Do už tak těžké situace provozovatelů navíc dorazilo skokové zdražení energií.

„My tušíme, že za předchozí lockdown skončilo provoz tak 15 procent podnikatelů. A máme velmi intenzivní zprávy, že pokud stát nepomůže s těmi dražšími energiemi, tak celá řada dalších provozovatelů bude muset zavírat. Více než čtyřicet procent z nich má problémy se zálohami na energie, které jsou pro ně obrovské,“ říká šéfka fitness komory.

Česká komora fitness

– Založena v roce 2011 s cílem reprezentovat český fitness sektor, tedy provozovatele fitness center a školicích center a výrobce i distributory fitness vybavení.

– Prostřednictvím Českého registru fitness profesionálů své služby poskytuje i osobním trenérům a instruktorům skupinových lekcí.

– Počet členů: 125.

– Předpokládaný počet fitness center v ČR: 1 250.

Zdroj: Česká komora fitness

Podnikatelé ve fitness momentálně jednají prostřednictvím Hospodářské komory o kompenzačních programech. „Jsou to velmi tvrdá jednání, my bychom velmi rádi, abychom se vrátili k systémům velkých plošných kompenzačních programů. Pro nás byl nejlepší program Nepokryté náklady a je pro nás velmi důležité, aby srovnávací období byl rok 2019,“ říká Jana Havrdová.

„U kompenzačních bonusů OSVČ jsme se dostali do pasti, protože srovnávací období bylo s loňským létem a léto je pro nás tradičně slabá sezóna. Porovnávat slabou sezónu se slabou sezónou znamená, že nepřekročíte základní vstupní parametr poklesu tržeb,“ dodává.

Hromadná žaloba se nechystá

Po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o nezákonnosti vládního opatření se dají podle komory očekávat žaloby provozovatelů, kteří budou po státu žádat náhradu škody.

„Představu, kolik jich bude, nemáme, jsou to spíš nižší procenta. Žaloba je ale finančně náročná, bude také náročné ji správně argumentačně vypodložit, aby měla šanci na úspěch, a bude to samozřejmě běh na dlouhou trať. Nechceme nikoho odrazovat, ale určitě to nebude jednoduché,“ uvádí s tím, že hromadnou žalobu podávat nehodlají.

Zdaleka nejsme v situaci jako naši kolegové na Západě, kdy se jeden den zavíralo, druhý den se přesně řeklo, kolik dostanou, a třetí den měli peníze na účtu.
Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness

„Člověk by neměl být nevděčný, určitá pomoc přišla. Ale zdaleka nejsme v situaci jako naši kolegové na Západě, kdy se jeden den zavíralo, druhý den se přesně řeklo, kolik dostanou, a třetí den měli peníze na účtu, když to hodně zjednoduším. Základní problém našich kompenzačních programů byl ten, že se zavřelo a kompenzace přišly o mnoho měsíců později. Takže ve finále to celé řadě lidí nepomohlo,“ hodnotí pomoc státu šéfka komory sdružující podnikatele ve sportu.

Někteří tak musí ceny za služby zvýšit. „Máme informace, že to dlouho odkládali, ale někteří se dostali do takové situace, že už zdražovat musí,“ říká v rozhovoru pro Agendu Jana Havrdová.

Reklama

Doporučované