Hlavní obsah

Legrace skončila, přišli jsme o miliardy. „Fitka“ žádají okamžité otevření

Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness a členka představenstva Hospodářské komory ČR, vysvětluje, proč má vláda sportoviště otevřít.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda v pondělí představila plán prvního většího rozvolňování, slíbila na 12. dubna částečné otevření obchodů a škol. Divadla, posilovny a další se však bouří, proč mají zůstat na chvostu zájmu státu, a mluví o diskriminaci.

Článek

Proč mohou průmyslové podniky a firmy fungovat a jiná část byznysu nemůže?

To je ve stávající situaci hlavní otázka, která z uzavřených sportovišť vůči kabinetu zní. V době pravidelného testování lidí v zaměstnání prý není důvod, proč by se stejným negativním výsledkem antigenního testu nemohl člověk i jinam než do práce. Zacvičit si, zajít do sauny nebo zaplavat do bazénu.

„Když může část ekonomiky jet a pro bezpečnost je podmínkou pravidelné testování, tak ten stejný test, který má zaměstnanec z práce, může odpoledne využít k návštěvě divadla, posilovny nebo kavárny,“ říká prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.

Podle ní je potřeba se na problém podívat z jiného úhlu pohledu. Nejde jen o kulturu nebo sport, ale například i návštěvu kadeřníka. Argumentuje i tím, že se situace oproti dřívějšku zásadně změnila vakcinací. Ve společnosti je část lidí, kteří už mají i očkovaní. Poukazuje třeba na početnou skupinu zdravotníků.

Vlastní odběrová místa

Ti, kteří by neměli test ze zaměstnání, by si ho podle šéfky Komory provedli přímo na místě, na sportovišti. „Velcí provozovatelé jsou na to připraveni. Mám několik příkladů fitness center, která už mají, ať už venku na parkovištích, nebo v prostoru fitness centra, připravena svá odběrová místa. Samozřejmě je to otázka organizace a neříkáme, že to bude snadné, ani neříkáme, že se k tomu všichni klienti budou stavět pozitivně,“ přiznává pro SZ Byznys Jana Havrdová.

Česká komora fitness

– Založena v roce 2011 s cílem reprezentovat český fitness sektor, tedy provozovatele fitness center a školicích center a výrobce i distributory fitness vybavení.

– Prostřednictvím Českého registru fitness profesionálů své služby poskytuje i osobním trenérům a instruktorům skupinových lekcí.

– Počet členů: 125.

– Předpokládaný počet fitness center v ČR: 1 250.

Zdroj: Česká komora fitness

Ve chvíli, kdy pandemie zpomaluje a nejistota v tomto byznysu přetrvává, je podle ní toto cesta pro provozovatele, kteří toho za poslední rok moc nevydělali, a většina z nich v průzkumech komory přiznává, že už to dlouho nevydrží. A za přísných pravidel a s omezeními chtějí znovu otevřít.

Během jednoho týdne jsou prý centra schopna to všechno zařídit. Nečekají však, že budou mít od začátku „narváno“. Připouštějí, že bude dál skupina lidí, která podobná centra nenavštíví a bude se bát.

Škoda přesáhla tři miliardy

Komora už na podzim spočítala, že jen za dva týdny přijdou uzavřené posilovny o 285 milionů korun. „My teď nemáme žádné konkrétní číslo, jen odhady. Už jsme vysoce překročili tři miliardy korun. Snad se podaří, aby náš sektor nezanikl,“ neskrývá obavy žena, která působí současně v představenstvu Hospodářské komory ČR.

„Víme, že všichni bojují, snaží se oddalovat platby a vyjednávají s pronajímateli a tak dále. Ale pomoc od státu přichází velmi pozdě. Možná jim část nákladů přijde někdy v květnu, táhneme to už půl roku s velmi malou podporou, ti lidé si museli najít jinou práci, aby uživili rodiny,“ mluví o situaci provozovatelů.

„Jsou země, kde jsou fitness centra otevřena trvale. Jsme půl roku po uzavření fitness center. Tady už dávno skončila veškerá legrace,“ dodává.

„Vláda se s námi o otevření nebaví“

„Naše zkušenosti a návrhy jsou z velké části zametány pod stůl,“ popisuje komunikaci s příslušnými úřady a ministerstvy „šéfka“ fitness center.

„Mluví s námi velmi málo. Pokud se nám vůbec podaří vlomit do nějakého jednání, tak alespoň chvilku naslouchají, ale těch úspěšných jednání je absolutní minimum, co se týče otevření provozu,“ přiznává s tím, že hlavní blok teď cítí z ministerstva zdravotnictví či od hlavní hygieničky.

„Bohužel nepomohla ani angažovanost na úrovni prezidenta Hospodářské komory,“ stěžuje si na komunikaci státu Havrdová.

Reklama

Doporučované