Hlavní obsah

„Převeď peníze, banka na tom není dobře.“ ČNB varuje před dezinformacemi

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

ČNB varuje před dezinformacemi kolem českého bankovního sektoru.

Reklama

Ve spojitosti s koncem banky Sberbank CZ, která měla vazby na ruskou Sberbank, se začaly objevovat nepravdivé informace ohledně stability bankovního sektoru. Některé zprávy mohou být považovány i za trestný čin.

Článek

Česká národní banka společně s Českou bankovní asociací upozornily na šířící se dezinformace o stabilitě českého bankovního sektoru, které se objevily v souvislosti s krachem Sberbank CZ. Jsou podle nich zcela nepodložené a mohou být vyhodnoceny jako šíření poplašené zprávy, tedy trestný čin. ČNB a ČBA o tom informovaly v tiskové zprávě.

V posledních dnech čelily některé banky dezinformační kampani na sociálních sítích a formou SMS zpráv. Cílem kampaně je způsobit bankám potíže například tím, že lidé začnou hromadně vybírat vklady.

„Česká národní banka se společně s Českou bankovní asociací vymezuje vůči šířícím se dezinformacím, které zpochybňují stabilitu českého bankovního sektoru. Tyto dezinformace jsou zcela nepodložené a účelově zneužívají specifické situace Sberbank ke snahám o podlomení důvěry ve stabilitu tuzemského bankovního sektoru. Upozorňujeme, že šíření takových dezinformací může být vyhodnoceno jako šíření poplašné zprávy se všemi trestněprávními důsledky, které z toho vyplývají,“ uvedly instituce.

Reklama

Doporučované