Hlavní obsah

Prezidentem Hospodářské komory ČR se stal Zdeněk Zajíček

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zdeněk Zajíček.

Reklama

aktualizováno •

Podnikatelé na celostátním sněmu zvolili prezidentem Hospodářské komory ČR na další tři roky Zdeňka Zajíčka. Ve funkci vystřídá Vladimíra Dlouhého.

Článek

Delegáti Hospodářské komory dnes na svém sněmu v pražské hale O2 universum zvolili své nejužší vedení.

Kandidáty na nového prezidenta byli někdejší předseda antimonopolního úřadu a bývalý ministr za ČSSD Martin Pecina a místopředseda ODS Zdeněk Zajíček. Současný prezident komory Vladimír Dlouhý se rozhodl už nekandidovat. Vítězem se stal Zdeněk Zajíček, který získal 190 hlasů, jeho protikandidát Martin Pecina 64 hlasů.

Hospodářská komora je jediným zákonným zástupcem podnikatelů v zemi, má usilovat zejména o rozvoj podnikatelského prostředí v ČR i v Evropské unii. Sdružuje živnostníky, malé, střední i strategicky důležité velké podniky a 123 oborových asociací, svazů a řemeslných cechů.

Zdeněk Zajíček navečer oznámil, že rezignuje na post místopředsedy ODS. V současné době je mimo jiné také zastupitelem hlavního města Prahy nebo poradcem premiéra Petra Fialy (ODS) pro digitalizaci a eGovernment. Všechny tyto funkce se rozhodl zastávat i nadále. Pokud by ho však limitovaly nebo by ho zástupci vedení HK ČR vybídli k tomu, aby je opustil, je připraven to udělat, řekl.

CzechPoint i datové schránky

Nový prezident komory v minulosti pracoval jako náměstek ministra vnitra, ministryně spravedlnosti a ministra financí. Je průkopníkem e-governmentu. Se svým týmem je tvůrcem Czech Pointu nebo datových schránek.

Nyní působí jako advokát a viceprezident Hospodářské komory. Na prezidenta jej navrhli podnikatelé sdružení v ICT unii. V primárkách získal podporu Profesní unie Služby pro podnikání a ostatní, pražské komory a několika krajských hospodářských komor.

„Je pro mě velkou ctí a závazkem vést Hospodářskou komoru v období, kdy budou muset v ČR padnout klíčová rozhodnutí o strategických investicích v energetice, dopravní a technické infrastruktuře, ve školství a vzdělávání. Na tato rozhodnutí opravdu není mnoho času, pokud chceme zachovat naše hospodářství a podnikání konkurenceschopné. Je na to třeba najít širokou shodu nejen mezi podnikatelskými a zaměstnavatelskými organizacemi, ale také s odbory a s politickou reprezentací,“ uvedl Zajíček.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informaci o záměru Zdeňka Zajíčka skončit ve vedení ODS:

Reklama

Doporučované