Hlavní obsah

Rasismus v Tesle? Kalifornský úřad podá žalobu na Muskovu automobilku

Ilustrační foto.

Reklama

Kalifornský úřad pro spravedlivé zaměstnávání a bydlení žaluje Teslu. Automobilka totiž delší dobu zavírá oči před rasismem ve své továrně ve Fremontu, kde se Afroameričané mají denně setkávat s urážkami a diskriminací.

Článek

Automobilka Tesla se delší dobu potýká s pověstí podniku, který nad rasismem pouze mávne rukou. Podle kalifornského úřadu pro spravedlivé zaměstnávání a bydlení (DFEH) hrozí zaměstnancům obtěžování nebo šikana z rasových důvodů. DFEH se proto rozhodlo, že na Teslu podá žalobu, uvádí server Reuters a deník The Guardian.

Afroameričtí pracovníci jsou na pracovišti vystaveni rasistickým nadávkám a kresbám. Zároveň si stěžují na to, že jsou v továrně ve Fremontu využíváni k fyzicky nejnáročnějším úkonům. „Zaměstnanci přirovnávali továrnu k ‚otroctví‘ nebo ‚plantáži‘,“ stojí ve stížnosti úřadu.

Žaloba navíc upozorňuje na přístup automobilky. „Tesla pokračovala ve snaze vyhnout se odpovědnosti. I když tvrdí, že ve svých továrnách netoleruje rasové obtěžování nebo diskriminaci, vyšetřování jednotlivých incidentů není v souladu se zákonem,“ popsala DFEH situaci s tím, že Tesla také delší dobu neřeší stížnosti svých zaměstnanců.

Příběh vytvořený DFEH a hrstkou firem za účelem vytvoření publicity není faktickým důkazem.
Tesla

Je to již poněkolikáté, co Tesla čelí podobným nařčením, většinou šlo ale o žaloby ze strany zaměstnanců. Nová žaloba, podaná vládní agenturou, může mít ale mnohem větší důsledky.

„Když pracovník zažaluje Teslu, společnost má možnost zamést obvinění pod koberec. V tomto případě je ale potenciál pro skutečnou systémovou změnu mnohem větší,“ řekla pro The Guardian Veena Dubalová, profesorka pracovního práva na University of California, Hastings College of the Law.

Tesla ve zveřejněném vyjádření označila žalobu za „zavádějící“. Poznamenala, že staví na údajném pochybení, ke kterému došlo v letech 2015 až 2019. Společnost pak uvedla, že netoleruje obtěžování, a pracovníky, kteří se dopustili špatného chování, potrestala nebo propustila. „Příběh vytvořený DFEH a hrstkou firem za účelem vytvoření publicity není faktickým důkazem,“ uvedla automobilka na svých stránkách.

Hákové kříže na chodbách a urážky od nadřízených

Podle DFEH byli Afroameričané v továrně vystaveni rasově obtěžujícímu chování „tak závažnému a všudypřítomnému, že vytvořilo nepřátelské pracovní prostředí“. Část pracovníků se proto rozhodla práci opustit.

Mnoho zaměstnanců uvedlo, že hanlivé komentáře pocházely přímo od jejich nadřízených. „Jedna černošská pracovnice popsala, že bezprostředně poté, co si stěžovala na rasové obtěžování, poslal personální pracovník informaci o stížnosti údajnému obtěžovateli, který byl jejím nadřízeným,“ uvádí vládní agentura.

Jiní zaměstnanci zase vyprávěli o rasistických graffiti, která se vyskytovala ve společných prostorách továrny. Šlo například o hákové kříže, odkazy na Ku-klux-klan či jiné rasistické nápisy, které Tesla podle žaloby neodstranila po celé měsíce. Podle DFEH mají navíc afroameričtí zaměstnanci menší šance na povýšení.

„Naše společnost má více než 33 000 zaměstnanců, z toho více než 10 000 v samotné továrně ve Fremontu, takže není v lidských silách zastavit veškeré špatné chování. Ale uděláme vše pro to, aby se co nejvíce přiblížilo nule,“ uvedla Tesla.

Situace pro automobilku nevypadá dobře

Tesla je podezřelá z porušení dvou zákonů. Tím prvním je zákon o spravedlivém zaměstnávání a bydlení, druhým je pak kalifornský zákon o rovném odměňování. Kromě vynucených změn interních zásad by automobilka mohla čelit například pokutám v řádu milionů dolarů.

Soud by mohl společnosti také nařídit, aby zaplatila zaměstnancům, kteří tvrdí, že byli za svou práci nespravedlivě ohodnoceni – právě kvůli diskriminaci.

Celá situace pro Teslu nevypadá příznivě. „Státní agentury mají omezené zdroje a obvykle se ujímají pouze těch případů, u kterých existují velmi jasné důkazy o provinění. Je proto velmi pravděpodobné, že vyhrají,“ řekla pro The Guardian expertka na pracovní právo Dubalová.

Reklama

Doporučované