Hlavní obsah

Rohlík za 10 korun je moc. Devět je akorát, počítá pražský pekař

Foto: Pekárna Kabát

Pekař Richard Kabát zdražuje už potřetí za posledních dvanáct měsíců.

Reklama

Pražský pekař Richard Kabát tráví hodiny s kalkulačkou v ruce. Válka zdražila mouku a už to opět nevychází. Nové ceníky začnou platit od dubna. Za rok je to už potřetí.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Deset korun za rohlík už je moc, asi dáme devět, střílí do telefonu své válečné počty známý pražský pekař Richard Kabát. V hlavním městě má třicet pekárenských obchodů, prémiové pečivo dodává také do sítě Albert a online prodejcům Košík.cz a Rohlík.cz.

Tuzemské pekárny se v mnohém liší, ale jedno mají teď společné. Poslední měsíce, především kvůli energetickému šoku, na ně dopadají velmi tvrdě a těžkosti ještě umocnila válka.

Před rokem mouka stála 6 korun, teď je za 11 Kč a během chvíle zřejmě zdraží na 13 korun za kilogram. To bude třeba rychle promítnout do cen pečiva.
Richard Kabát, majitel pekárny

Elektřina a plyn roztápějí pekárenské pece několikanásobně dráž. Dodávky s pečivem zásobují prodejce až několikrát denně a nafta za 50 korun silně prodražuje rozvoz neskladného zboží. Pekaři také snadno uklouznou na drahé mouce.

Kabát má štěstí v neštěstí. Během covidu investoval do vlastní čerpací stanice, kterou nedávno naplnil třiceti tisíci litry nafty za přijatelné ceny. Vydrží do června.

Ceny pšenice, a tedy mouky, která má největší vliv na cenu pečiva, ovšem nemá jak tlumit. „To vyřešit neumíme. Bereme kvalitní pšenici z Polabí. Před rokem stála 6 korun, teď je za 11 Kč a během chvíle zřejmě zdraží na 13 korun za kilogram. To bude třeba rychle promítnout do cen pečiva,“ míní pekař.

Právě mouka je hlavním důvodem, proč navyšuje od prvního dubna ceny. Už potřetí za poslední rok. Je také otázka, jaké navýšení cen připustí obchodníci.

Svaz pekařů a cukrářů cenovou strategii pekáren nekomentuje. Připouští ale, že ceny pšenice vnímají podnikatelé v sektoru jako další problém, který mohou ignorovat jen ti největší hráči, kteří mají ceny zafixované dopředu. Momentálně se české pekárny dohadují o ceně mouky s mlýny.

„Vládne docela zásadní panika. Někteří už nakupují za vysoké ceny. Pekárny jsou trochu v šoku a většina neví, jak se má zachovat. Podstatná část pekáren je odsouzena mouku koupit za vysokou cenu,“ sdělil redakci ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.

Zvyšují se také ceny tuků. Řepkový olej, který Pekárna Kabát nakupuje, zdražil o třicet procent. Řada evropských výrobců oleje dováží z Ukrajiny a velkoobchody teď mají snahu držet skladové zboží. „Na trhu je olejů málo a uměle se tím navyšuje jejich cena,“ vysvětlil Kabát.

Pekaři šli do války

Pocítí to také zákazníci obchodů pražské pekárny, před nimiž se ráno tvoří fronty lidí na cestě do práce. „U housky a chleba se obávám, že půjdeme znovu s cenou o 10 až 15 procent nahoru,“ říká a upřesňuje: „Před rokem stál rohlík 7 korun, teď osm a budeme se blížit k deseti. Pravděpodobně bude stát 9 korun. Máme ručně tvarované, tukové rohlíky se sádlem, rostlinným olejem a sušeným mlékem,“ řekl. Housku, která stála před rokem čtyři koruny, zdraží z pěti na šest korun.

Kromě mouky postupně zdražují i další suroviny: máslo, tvaroh, tuky, mražené ovoce, oříšky, mák a další.

„Myslím, že zákazníci na našich prémiových výrobcích jako jsou koláče a chleby tolik šetřit nebudou. Vždycky se nám to potvrdilo. Přesto máme o pětinu slabší prodeje než před covidem, protože máme obchody na dopravních uzlech, kde proudí méně lidí,“ říká Kabát.

Pekařství kvůli konfliktu na Ukrajině opustili čtyři zaměstnanci, kterým přišel povolávací rozkaz. Firma ztrátu zatím vykryla vlastními pracovníky.

„Nabídli jsme jim, že se postaráme o jejich nejbližší příbuzné. Momentálně ubytováváme šest matek se sedmi dětmi. Vymyslíme jim jakoukoliv práci, aby nebyli závislí jen na naší podpoře a zároveň přišli na jiné myšlenky. Už týden sedí na bytech a jejich psychika je katastrofální,“ uvádí pekař, jehož firma letos slaví třicet let od svého vzniku.

Reklama

Související témata:

Doporučované