Hlavní obsah

Rozdíl mezi tím, za kolik prodává cukrovar, a cenovkou v obchodě se zvětšuje

Foto: Filip Horáček, Seznam Zprávy

Takové zdražení zmapovala naše redakce v říjnu 2022 oproti roku předchozímu.

Reklama

Rozdíly mezi cenami průmyslových výrobců cukru a spotřebitelskými cenami v obchodech se podle Potravinářské komory ČR v posledních měsících výrazně zvětšují.

Článek

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) nedávno vyzval obchodní řetězce, aby nezneužívaly současné ekonomické situace k neúměrnému zvyšování zisku. Dnes na tuto výzvu navázala potravinářská komora, která uvedla, že rozdíly mezi cenami výrobců cukru a cenami v obchodech se v posledních měsících výrazně zvětšují.

Ceny začaly stoupat se začátkem nové cukrovarnické kampaně v září minulého roku, kdy podniky začaly vyrábět z loňské sklizně.

V obchodech byla podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) průměrná cena za kilogram cukru krystal v září loňského roku 18,21 Kč. V prosinci stál 32,23 Kč, což je o 77 procent více. Podle Ministerstva zemědělství průměrná spotřebitelská cena cukru překonala historická maxima, více než 30 Kč za kilogram cukr zatím v obchodech nestál. Dosavadní rekord bylo 26,1 Kč v září 2004. Nekula v dopise mimo jiné požádal vedení obchodních řetězců, aby výrazný růst cen vysvětlily a uvedly, kdy ceny sníží.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza v reakci na výzvu ministra adresovanou vedení obchodních řetězců uvedl, že obchodníci naopak zdražování kompenzují tím, že cukr častěji zařazují do slevových akcí. „V tomto režimu se ho v posledním období prodalo více než 70 procent, takže se každý, kdo sleduje nabídky slevových akcí, může vyhnout masivnímu zdražování ze strany dominantních dodavatelů cukru,“ řekl.

Uvedl také, že ceny se každoročně stanovují v podzimních tendrech a loni se výrobci snažili výrazně navýšit své ceny. „Většina z nich požadovala růst až o 100 procent v jasné snaze zneužít stávající inflační prostředí a podstatně si navýšit zisk,“ řekl. Podle ČSÚ byla průměrná cena průmyslových výrobců za jeden kilogram cukru loni v září 13,17 Kč. V prosinci stál kilogram 19,90 Kč, což je nárůst o 51 procent.

V Česku je sedm cukrovarů, které provozuje pět společností. Potravinářská komora s ohledem na růst cen v obchodech uvedla, že požadavek ministra na snížení cen směrem k obchodníkům je na místě. Reakci svazu obchodu označila jako nepřiměřenou. „Navíc, jestliže uvádí, že více jak 70 procent cukru se prodává ve slevových akcích, pak je rovněž logická otázka, proč se tedy nemůže cukr prodávat za tuto sníženou cenu běžně,“ doplnila komora.

Českomoravský cukrovarnický spolek uvedl, že ceny výrobců v uplynulých letech byly nejnižší za posledních 25 let. Nejnižší cena byla v roce 2019, kdy v lednu stál kilogram 8,18 Kč a v prosinci 9,2 Kč. Svaz také poukázal na výrazné rozdíly v cenách energií, které byly pro podniky v minulých letech proti současnosti několikanásobně nižší. „Rovněž i mzdy před deseti lety byly výrazně nižší,“ uvedl.

Předseda spolku Josef Pojer pro ČTK uvedl, že vyjednávání o cenách je v kompetenci jednotlivých firem. „Z vývoje cen, zejména v posledním roce, je patrné, jak se nůžky dlouholeté cenové korelace rozevírají a kdo je tím subjektem, který je toho jevu příčinou,“ uvedl ke kritice ministra Nekuly a vyjádření svazu obchodu.

Reklama

Doporučované