Hlavní obsah

Přehled potravin, které nejvíce zdražují

Foto: Shutterstock.com/Maria Sbytova

Nakupování. Ilustrační snímek.

Reklama

Inflace ke konci roku zvolnila. To se však nedá říct o cenách potravin. Vejce „oficiálně“ zdražilo nad pět korun, zrychlil také nárůst cen cukru. Naopak zlevňovat začalo máslo.

Článek

Ekonomové bilancují rok s vysokou inflací. Jejím symbolem se kromě plynu či pohonných hmot stane také několik potravin.

„Mezi položky, které aktuálně nejvíce zdražují, patří mouka, drůbeží maso, mléko, vejce, cukr, zemní plyn či tuhá paliva,“ shrnul analytik makléřské firmy BH Securities Štěpán Křeček. „Stále se jedná především o nezbytné položky spotřebního koše. Jejich zdražování má negativní vliv především na sociálně nejslabší skupiny obyvatel, které mají problém vyjít s penězi,“ dodal.

Potraviny zdražovaly nepřetržitě celý rok. Ale především dva loňské měsíce byly kritické: květen a říjen. V součtu se během nich ceny za jídlo a nápoje meziročně navýšily o deset procent.

V květnu se nejspíš plně začal projevovat efekt války na Ukrajině, dopadající do cen zemědělských komodit, jako jsou pšenice, sója a hnojiva. Obavy z nedostatku pšenice vystřelily ceny mouky meziročně o 64 procent. Energetická krize se zároveň více přenesla do sektoru živočišné výroby. Některým zpracovatelským firmám už na jaře dobíhaly fixní smlouvy na levnou elektřinu či plyn.

V říjnu se v cenách cukrovarů poprvé naplno projevilo enormní zvýšení výdajů za plyn a elektřinu. Právě v tomto měsíci se naplno rozběhla časově omezená cukrovarnická kampaň a ceny cukru plošně skokově vzrostly. V době začátku nové kampaně se projevil dočasný nedostatek v EU. Podobně jako Češi podnikají výpady za nákupy do nákupních parků v Polsku, Poláci vykupovali cukr v českém pohraničí.

V souhrnu inflace potravin a nápojů v roce 2022 dosáhla 116,7 procenta, uvedl Český statistický úřad. Nezvykle vysoké bylo zdražování už na začátku roku. V prvním čtvrtletí se ceny potravin v obchodech navyšovaly o 5 až 8 procent. Zpětně bylo toto tempo spíš mírné. Na konci roku už si Češi plnili ledničky o čtvrtinu dražšími výrobky.

Letošní rok by měl být ve znamení pomalejšího nárůstu cen potravin a nápojů. Ceny se však ještě nezastavily, u některých výrobků v regálech se od ledna opět upravily cenovky.

„Začátek roku je doprovázen přeceňováním ze strany obchodníků. Je proto možné, že první měsíce v letošním roce budou stále ve znamení velmi vysoké inflace. Následně by se situace měla začít zlepšovat a inflace v průběhu roku klesne na jednocifernou úroveň,“ odhaduje Křeček.

Zmíněný cukr je v loňském žebříčku nejrychleji zdražujících potravin jasným lídrem. Ceny za krystal se zvýšily z 15 na 32 korun, dle výpočtů Seznam Zpráv o 108 procent. Výpočet se může mírně lišit od očištěných dat ČSÚ.

Žebříček potravin, kde uletěly ceny

NázevMnožstvíCena prosinec 2021Cena prosinec 2022Změna v %
Cukr krystalový1 kg15,4632,23108,47
Vejce slepičí čerstvá10 ks25,3350,99101,30
Rostlinný roztíratelný tuk1 kg91,92157,8171,68
Vepřové sádlo škvařené1 kg65,25101,9056,17
Mléko polotučné trvanlivé1 L12,9519,9754,21
Piškoty dětské světlé100 g7,4611,4152,95
Pečivo pšeničné bílé1 kg45,3568,0550,06
Pšeničná mouka hladká1 kg14,4121,6049,90
Chléb konzumní kmínový1 kg29,8244,3248,63
Kachny kuchané1 kg90,50132,2546,13

Pozn.: Procenta se nemusí přesně shodovat z očištěnými indexy ČSÚ

Zdroj: Český statistický úřad. Výpočty Seznam Zpráv

Když pomineme moučkový cukr, inflační dvojkou jsou vejce, jejich cena se v prosinci statisticky přehoupla přes 5 korun za kus. V cenách jsou zahrnuty slevy, bez nich již halové vejce velikosti M stojí v obchodech 6 korun. Chovatelé kvůli historicky nejhorší ptačí chřipce v Evropě očekávají další navyšování cen vajec.

Rostlinný roztíratelný tuk. Nenápadná položka v inflačním koši se umístila na čtvrtém místě (bez moučkového cukru třetím), když se cena v prosinci meziročně zvýšila o 71 procent. Důvodem může být nárůst cen kvůli poklesu exportu olejnin z Ukrajiny zasažené válkou. Řetězce zároveň potvrzují, že část zákazníků, kteří hledají levnější alternativy, nahrazuje máslo rostlinnými tuky, případně různými „hybridy“ na bázi mléčného tuku a rostlinného tuku.

O polovinu více si Češi připlácejí za mléko, piškoty, bílé pečivo, hladkou mouku, chléb a kachny.

Obecná inflace v ekonomice v prosinci vzrostla o 15,8 procenta. Loni byla inflace druhá nejrychlejší v historii České republiky, lidé přišli o značnou část hodnoty svých úspor.

„Na začátku letošního roku inflace nejspíše kvůli plošnému přeceňování ještě zrychlila. V průběhu roku by měla postupně klesat a opět dosáhnout jednociferných hodnot. Stále však bude vzdálena dvouprocentnímu inflačnímu cíli centrální banky,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Podle něj by měla Česká národní banka zabránit riziku dopadu inflace do životní úrovně lidí prostřednictvím úrokových sazeb. Současné vedení ČNB v čele s Alešem Michlem je vůči navyšování úroků, které by mohlo inflaci snížit, odtažité.

Reklama

Doporučované