Hlavní obsah

Rusko pohřbilo obilnou dohodu. Ceny pšenice budou pod tlakem

Foto: Michal Turek

Ilustrační foto.

Reklama

Rusko splnilo své výhružky. Poslední den platnosti takzvané obilné dohody oznámilo, že dál neumožní exporty plodin do světa přes Černé moře. Pro komoditní burzy to může být šok.

Článek

Kreml podle agentury TASS oznámil, že Rusko zastavilo svou účast na černomořské obilné dohodě. Podle něj nebyly naplněny části týkající se Ruska.

„Dnešním dnem fakticky přestaly platit černomořské dohody. (…) Bohužel část ujednání týkající se Ruska nebyla dosud naplněna. Jejich platnost tedy skončila,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Jakmile podle něj ale budou splněny ruské podmínky, Moskva se k dohodám „okamžitě“ vrátí.

Režim diktátora Vladimira Putina pokračování obilné dohody podmiňoval připojením ruských bank do mezinárodního finančního systému SWIFT. Dohoda končí po roce, kdy ji zprostředkovali zástupci OSN, Turecka a Ruska.

Rusko si pozastavením obilných dohod vzalo země třetího světa jako rukojmí, řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Vnímá to jak další agresi vůči Ukrajině.

„Je to krok, který může mít zcela dramatický dopad na země třetího světa, které v tuto chvíli budou ohroženy kvůli tomu, že dodávky obilí z Ukrajiny budou fakticky od zítřka (úterý) zastaveny. A ta loď, která včera (v neděli) odplula, tak byla tedy pravděpodobně poslední,“ řekl Výborný.

Podle ministrů zemědělství ČR a Slovenska je nyní třeba vytvořit koridory pro co nejrychlejší dopravu zboží do evropských přístavů. „Musíme zajistit to, aby se obilí dostalo do evropských přístavů a následně do třetího světa,“ uvedl Výborný. Příští týden na jednání rady ministrů zemědělství v Bruselu by to podle něj mělo být tématem číslo jedna.

Co se stane s cenami obilí, je obtížné v tuto chvíli predikovat. Pravděpodobný je však scénář dalšího poklesu cen v EU, protože Ukrajině zbývá jediný exportní kanál, kterým může „sýpka světa“ do světa poslat svou úrodu - pozemní trasy skrze Evropu.

„Společně se stále zvyšujícími požadavky a omezeními vyplývajícími ze společné zemědělské politiky a Zelené dohody pro Evropu představují nízké výkupní ceny pro zemědělce ve střední a východní Evropě přímo existenční problém,“ uvádí prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Na druhou stranu ujišťuje, že nehrozí nedostatek pšenice. Zásoby jsou dostatečné a Česká republika je dlouhodobě soběstačná.

Moskva už podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové s rozhodnutím neprodloužit ujednání obeznámila Turecko a OSN, které dohody zprostředkovaly, i Kyjev.

Dohody Rusko a Ukrajina podepsaly loni v červenci. Šlo o reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, která v obou zemích zastavila vývoz zemědělské produkce po moři. Platnost ujednání byla tehdy 120 dní a oběma stranám se jej podařilo několikrát prodloužit, naposledy v polovině května.

Moskva opakovaně uváděla, že dohodu neprodlouží. V závěru minulého týdne ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že nejsou splněny všechny náležitosti ohledně vývozu ruských potravin a hnojiv. I Peskov dnes upozornil, že rozhodnutí dohody neprodloužit nijak nesouvisí s aktuální situací na Ukrajině, konkrétně s dnešním poškozením Kerčského mostu spojujího pevninské Rusko s anektovaným ukrajinským poloostrovem Krym, ze kterého Moskva viní Kyjev.

Reklama

Doporučované