Hlavní obsah

Šéf Boeingu odstupuje. Vaz mu zlomil šlendrián ve výrobě

Foto: Profimedia.cz

David Calhoun vedl Boeing čtyři roky.

Reklama

Potíže amerického výrobce letounů Boeing vyústily v odchod nejužšího vedení firmy.

Článek

Společnost Boeing oznámila rozsáhlé změny ve svém vedení, z něhož odstoupili generální ředitel, vedoucí oddělení komerčních letadel a předseda představenstva. Napsala to agentura Bloomberg.

Dave Calhoun, generální ředitel společnosti, odejde ze společnosti na konci roku 2024, zatímco předseda Larry Kellner nebude kandidovat na znovuzvolení, uvedl Boeing v pondělním prohlášení. Stan Deal, který vede divizi komerčních letadel společnosti Boeing, rovněž okamžitě odejde do důchodu. Provozní ředitelka Stephanie Popeová převezme Dealovu roli, uvedla společnost.

Calhoun, dlouholetý ředitel Boeingu a veterán společností General Electric a Blackstone Group, nastoupil do nejvyšší funkce na začátku roku 2020, kdy se výrobce letadel potýkal s celosvětovým uzemněním letounů 737 Max po dvou haváriích z let 2018 a 2019.

Vaz ve funkci mu zlomil opět Max, tentokrát se to však obešlo bez obětí na životech. Na začátku letošního roku 20 minut po startu nouzově přistál na letišti v Portlandu v americkém státě Oregon let společnosti Alaska Airlines se 171 cestujícími a šesti členy posádky směřujícími do kalifornského Ontaria.

Letadlo Boeing 737 Max 9 zahájilo nouzové přistání poté, co dosáhlo výšky 4876 metrů.

Cestující na palubě uvedli, že slyšeli hlasitý zvuk a všimli si, že se část trupu letadla ve vzduchu otevřela. Letadlu odpadla část trupu. Kvůli poklesu tlaku v kabině si museli cestující nasadit masky s kyslíkem, ale nikdo nebyl zraněn. Následné vyšetřování ukázalo, že ve stroji chyběly klíčové šrouby.

O měsíc později společnost objevila nedostatky u asi 50 dosud nedodaných modelů 737 Max. Problém spočívá ve špatně vyvrtaných otvorech pro nýty, sdělil v prvním únorovém týdnu obchodní šéf Boeingu Stan Deal ve zprávě zaměstnancům.

Za výrobní potíže v tomto případě podle Deala zodpovídal dodavatel leteckých konstrukcí Spirit AeroSystems Holdings, který s Boeingem dlouhodobě spolupracuje. Ten uvedl, že si je problému vědom a nedostatky opraví.

Akcie společnosti reagovaly na zprávu růstem, po otevření burzy rostly zhruba o procento.

Reklama

Související témata:

Doporučované