Hlavní obsah

Šéfové firem jsou opět o něco optimističtější, beze změn to ale nepůjde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lídři světových firem vidí globální ekonomiku růžověji než minulý rok. Zároveň se však obávají výzev spojených s klimatickou změnou nebo narůstajícím vlivem umělé inteligence. Vyplývá to z průzkumu společnosti PwC.

Článek

Názory světových šéfů na budoucnost globální ekonomiky a možnosti růstu jejich firem se různí. Podle průzkumu mezinárodní sítě poradenských společností PwC u nich sice klesají obavy z inflace, mnoho z nich se však obává výzev, jako jsou implementace umělé inteligence nebo ochrana životního prostředí.

Průzkum Global CEO Survey probíhal mezi 4702 generálními řediteli ze 105 různých zemí a teritorií, prezentován byl včera na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Vzrostl počet těch šéfů, kteří se dívají optimisticky na globální růst, meziročně se dokonce více než zdvojnásobil, a to z 18 na 38 procent.

Podle průzkumu se očekávání ekonomického poklesu snížilo na 45 procent z rekordních loňských 73 procent. Méně ředitelů také považuje svou společnost za vystavenou riziku geopolitického konfliktu. A to i přes pokračující války na Ukrajině a Blízkém východě a útoky Húthíů na obchodní lodě v Rudém moři. Méně se obávají také inflace nebo nestabilit v ekonomice.

Obavy ze změny

Jedním z velkých strašáků jsou pro světové šéfy nejrůznější globální změny, a to jak technologické, klimatické nebo například v rámci regulací.

Na změny se musí jejich firmy rychle adaptovat, přičemž 97 procent respondentů průzkumu uvedlo, že v posledních pěti letech podniklo nějaké kroky ke změně způsobu výroby, doručování svých produktů a vytváření hodnot.

Během minulého roku přijalo podle PwC 76 procent generálních ředitelů alespoň jedno opatření, které mělo velký nebo velmi velký dopad na obchodní model jejich společnosti. Toto reflektuje rostoucí znepokojení, které mezi šéfy panuje. Pětačtyřicet procent respondentů totiž pochybuje o tom, že současná strategie jejich společnosti bude životaschopná i v příštím desetiletí. Čekají je tak pravděpodobně zásadní změny ve fungování.

„Ať už jde o urychlení zavádění umělé inteligence, nebo o budování jejich podnikání tak, aby řešilo výzvy a příležitosti spojené s klimatickou změnou, tento rok je rokem transformace,“ uvedl v tiskové zprávě Bob Moritz, globální předseda PwC.

Umělou inteligenci ředitelé vnímají také jako způsob jak zefektivnit práci, například obchodní operace. Očekávají, že během příštích třech let AI výrazně změní způsob, jakým jejich společnosti fungují. Zároveň se však obávají kyberbezpečnosti, dezinformací a nutnosti školit zaměstnance.

Co se klimatických změn týče, čtyři z 10 firem podle průzkumu raději investovaly do zlepšení klimatu a snížily tak své zisky. Většina firem hlásí plány na snížení své uhlíkové stopy, dalších plánů, které by klimatu prospěly, je však podstatně méně.

„Letošní průzkum ukazuje, že před generálními řediteli je spousta nejistoty. Šéfové firem jsou ale připraveni s touto nejistotou bojovat, upravují obchodní modely, investují do technologií i zaměstnanců. K udržení ziskovosti i důvěry v dlouhodobém časové horizontu musí tempo těchto změn ještě zrychlit,“ doplňuje Moritz.

Reklama

Doporučované