Hlavní obsah

Siemens zvedl zisk na rekord, v příštím roce už to ale na slavení nebude

Siemens hlásí rekordní zisk, příští rok ale čeká zpomalení růstu.Video: Jan Marek

 

Reklama

Německý průmyslový kolos Siemens vykázal rekordní výsledky, v právě započatém finančním roce však čeká pomalejší růst.

Článek

Klíčová německá firma ve čtvrtek vykázala nárůst zisku za uplynulý finanční rok na rekordní úroveň, když se dařilo zejména její průmyslové divizi, a vedení tak mohlo navrhnout nárůst dividendy.

Siemens, jehož portfolio zahrnuje výrobky z průmyslového softwaru až po těžké stroje včetně lokomotiv, zvedl ve finančním roce skončeném 30. září zisk na rekordních 8,53 miliardy eur (209 miliard korun) ze 4,4 miliardy ve finančním roce 2022.

Tržby stouply na 77,8 miliardy eur ze 72 miliard. Pro srovnání, takový objem peněz se zhruba rovná letošním příjmům českého státního rozpočtu, respektive představuje téměř čtyřnásobek tržeb největší firmy působící v České republice, kterou je Škoda Auto.

Firma se sídlem v bavorském Mnichově se ovšem i přes oznámené rekordy dívá do budoucnosti s jistou dávkou opatrnosti. Ve zprávě o výsledcích uvedla, že ve finančním roce 2024 čeká zpomalení růstu tržeb na 4 až 8 procent z 11 procent zaznamenaných v roce 2023.

Ačkoli se z pohledu Siemensu jedná o zvolnění tempa, akcie firmy v reakci na zveřejněný výhled vystoupaly až na tříměsíční vrchol. Předpověď výsledků totiž překonala odhad trhu, podle kterého měla firma vydat předpověď na růst tržeb pouze o 3,7 procenta.

Obezřetnější výhled jde zejména na vrub digitální divize, kde Siemens čeká růst nanejvýš o 3 procenta, pokud se ovšem naplní předpoklad, že „po snižování zásob u odběratelů globální poptávka v sektoru automatizace ve druhé polovině roku opět nabere tempo, obzvlášť v Číně“.

Německý motor

Siemens je jedním z hlavních hybatelů německé ekonomiky, kde se řadí mezi pět největších průmyslových firem. Německé hospodářství přitom nyní prochází slabším obdobím. Zatímco podle předpovědi Evropské komise by největší ekonomika EU měla letos klesnout o 0,3 procenta, berlínská vláda je ve své prognóze ještě o desetinu procentního bodu pesimističtější.

V očekávání náročnějších podmínek není Siemens osamocen, jeho švýcarská konkurence ABB minulý měsíc uvedla, že se na jejích výsledcích projeví pokles poptávky v Číně.

V samotném čtvrtém čtvrtletí stouply tržby Siemensu na 21,4 miliardy eur, zatímco zisk v průmyslové divizi vzrostl o 7 procent na rekordních 3,4 miliardy eur.

Siemens v uplynulých měsících zaznamenal zpomalení poptávky. Ta se vracela na běžnou úroveň z postpandemického vrcholu vyvolaného skokem výroby u odběratelů, kteří se snažili masivními předobjednávkami vyhnout možnému nedostatku klíčových komponentů.

Firma, která zaměstnává ve svých výrobních provozech rozesetých po celém světě 311 000 lidí, se může opřít o robustní objem objednávek, které ke konci září činily 111 miliard eur.

Siemens oznámil své roční výsledky den poté, co Siemens Energy (SE), bývalá součást skupiny, ve které nyní mnichovská firma drží podíl 25,1 procenta, vykázala ztrátu 5 miliard eur. SE se ocitla v potížích kvůli špatným výsledkům v segmentu větrných elektráren, které ji přinutily hledat finanční pomoc, do které se zapojila vedle Siemensu také německá vláda.

Generální ředitel Siemensu Roland Busch při prezentaci výsledků řekl, že skupina bude svůj podíl v SE dál snižovat.

Reklama

Doporučované