Hlavní obsah

Slovenský miliardář prodává podíl v brněnském výrobci traktorů Zetor

Foto: Zetor Tractors

Zetor ovládá přes dvacet let výlučně slovenský miliardář Martin Blaškovič. V dohledné době se to má změnit.

Reklama

Majitel brněnského výrobce traktorů Zetor Tractors zahájil jednání o vstupu investora do firmy. Jasno o vstupu nového vlastníka má být příští rok. Zetor přes dvacet let ovládá slovenský miliardář Martin Blaškovič.

Článek

Slovenský miliardář Martin Blaškovič se po dvou desetiletích vlády nad brněnským výrobcem traktorů Zetor rozhodl vpustit do svého podniku investora. Pro společnost Zetor Tractors to bude první velká akcionářská změna od 2002, kdy Blaškovičova skupina HTC koupila Zetor od státní České konsolidační agentury.

Plánovaná transakce se týká výrobního podniku Zetor Tractors, nikoliv celé skupiny Zetor. Netýká se tak například firmy Zetor Engineering, která se podílí na přípravě výroby obrněného armádního vozidla Gerlach.

„Může to být finanční partner, stejně jako partner z podobného průmyslu, s nímž by měl Zetor synergie například v nákupu a distribuční síti,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys Róbert Harman, výkonný ředitel a člen představenstva Zetor Tractors.

„Počáteční jednání jsou již rozběhnutá, ale zatím nic není dohodnuté, vše je otevřené,“ dodal Harman. Završení jednání o prodeji očekává až v příštím roce.

Stejně tak je otevřené, jestli se prodá jen menšinový podíl, majorita nebo dokonce celá firma. „Všechno je o nabídce,“ poznamenal manažer Zetoru.

Podle šéfa Zetoru není vyloučené, že se zájemci mohou rekrutovat i ze zemí jako Indie. Ta patří mezi největší traktorové trhy na světě. Ostatně Zetor tam právě ve spolupráci s místním partnerem spouští výrobu speciálně pro indický trh.

„Důležité však pro nás bude, aby to bylo vyrovnané partnerství. Nechceme se nechat spolknout větším konkurentem,“ podotkl ředitel Zetor Tractors.

Šéf Zetoru připouští, že hledání partnera ovlivnila rovněž současná nepříznivá situace na trhu. To se mimo jiné odrazilo na loňské ztrátě Zetoru ve výši 103 milionů korun.

Naopak výhodou Zetoru při hledání partnera je fakt, že si podnik již prošel velkým škrtáním nákladů. To má společnosti pomoci dostat se letos z hlediska hospodářského výsledku k nule a příští rok opět do černých čísel.

Reklama

Doporučované