Hlavní obsah

Výbava pro prvňáka? Z 5000 od vlády zbude sotva tisícovka

Foto: Shutterstock.com/Bondar Illia

Za pár dní do školy. Rodiny čekají tisícové výdaje.

Reklama

SZ Byznys zmapoval, kolik letos zaplatí rodiče malých školáků za výbavu do první třídy. Přesně za týden, těsně před začátkem nového školního roku, už budou čekat aktovky u dveří.

Článek

Školní batoh, penál, přezůvky, tenisky do haly, kufřík na výtvarnou výchovu… To je hlavní část výbavy pro první třídu. SZ Byznys zjišťoval, kolik letos – při všeobecném zdražování – bude nový školní rok stát rodiče.

Postupovali jsme tedy stejně jako oni a podle základního seznamu hledali zboží na internetu. Do výběru jsme volili vždy nejlevnější či levnější variantu, ale vždy takové školní potřeby, které jsou vhodné a testované pro nejmenší školáky.

Foto: Seznam Zprávy

Odhadované náklady rodin na základní výbavu prvňáka na základě výpočtů SZ Byznys z veřejně dostupných údajů a e-shopů.

Požadavky se však liší školu od školy, někde mohou být seznamy i poměrně obsáhlé, jinde žádá škola jen pár věcí. Potřebná výbava se také mění podle konkrétních učebních programů, případně štědrosti sponzorů, kteří na některých školách dětem pomůcky nakoupí.

Základ je však všude podobný. Zhruba dva tisíce korun si rodiče musí připravit na batoh, penál a vak na cvičky. Kolem 750 korun na přezůvky a boty na sportování. Přibližně 900 korun pak na další pomůcky a výbavu, jako jsou například cvičební úbor, desky na sešity, kufřík a výtvarné potřeby a další.

Jak ukazují data srovnávače cen Zboží.cz, cenové rozpětí mezi jednotlivými značkami je obrovské. Na trhu jsou trojboké pastelky za desetikorunu, ale i za částku přesahující tři tisíce. Stejně tak aktovka nebo školní batoh. Ten může stát 350 korun, ale také šest tisíc. Pokud by rodiče sáhli po nejdražší výbavě, může se celková investice vyšplhat i k deseti tisícům.

Například výrobce školních batohů Topgal ze Šternberka zdražil novou kolekci zatím o pět až sedm procent.

„Nejvíce se zvýšily ceny u nákladů na přepravu. Tam došlo až k trojnásobnému, ne-li čtyřnásobnému navýšení cen. Neustále se zvyšují náklady na všechny výrobní vstupy, jako jsou cena práce, ceny výrobních materiálů i všech produktových komponent,“ vysvětlil pro SZ Byznys Libor Chaloupka, marketingový manažer firmy.

Školní batohy pro první ročník se tak nyní pohybují mezi 1 700 až 2 150 korunami. „Záleží, pro jak vysoké dítě batoh vybíráte, zda má batoh blikačku, vyměnitelné obrázky nebo jiné designové aplikace,“ i to totiž podle Libora Chaloupky ovlivňuje cenu.

Další nákupy čekají obvykle rodiče během prvních školních týdnů. Zatímco podle analýz spotřebitelských cen ČSÚ penály ve srovnání s ještě předcovidovým rokem 2019 mírně zlevnily, podstatně vzrostla cena pastelek nebo kuličkových per.

Jak potvrzuje i zkušenost kancelářského velkoobchodu a e-shopu Sevt, podražily všechny školní potřeby v průměru o 5 až 15 procent.

„Nejvíce zdražil papírenský sortiment, o 20 až 35 procent (kreslící kartony, čtvrtky, barevné papíry apod.), a dřevěné pastelky o 15 procent,“ říká Václav Paštika, ředitel marketingu společnosti. Právě konec srpna je spolu se zářím na prodeje z celého roku nejvýraznější.

Rodiče si připlatí také za sešity. Hlavně proto, že cena papíru vzrostla od loňska o 94 až 127 procent podle výrobce, elektrická energie o 370 procent. Jak uvedl Miroslav Konečný, výkonný ředitel Papíren Brno, stihli se předzásobit a velkoobchodní ceny tak zatím vzrostly „jen“ o 60 procent.

„Koncové ceny na pultech obchodů a jejich meziroční nárůst nejsme schopni do detailu sledovat, nicméně cena jednoho běžného sešitu pro nácvik psaní pro prvňáky se na pultech obchodů pohybuje v rozmezí zhruba šesti až deseti korun podle prodejce,“ říká šéf největšího výrobce sešitů v zemi.

Zářijové náklady domácností „na školu“ jsou ale značně obsáhlejší. Rodiny hradí družinu, kroužky a sportovní kurzy, platby do třídního fondu apod., celkové reálné výdaje tak vzrostou o další tisíce korun.

V souvislosti s novým školním rokem očekávají tři čtvrtiny rodičů zvýšené výdaje do 6 tisíc korun, jak zjistil například aktuální průzkum České bankovní asociace a firmy Ipsos. Zatímco 62 procent rodin zvládne zvýšené výdaje uhradit ze současných příjmů domácnosti, 29 procent využije část naspořených prostředků.

Odhady za celé Česko pak mluví o tom, že domácnosti vynaloží na nejrůznější školní výbavu a aktivity dětí včetně sportů zhruba tři miliardy korun.

Reklama

Doporučované