Hlavní obsah

Stávka ve Španělsku bude mít vliv na stovky letů a desítky tisíc cestujících

Foto: Sorbis, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dva hlavní španělské odborové svazy UGT a CCOO vedou od 5. do 8. ledna stávku, která zasáhne leteckou dopravu v době sezony kolem svátku Tří králů. Stávky se účastní zaměstnanci tamní letecké společnosti Iberia ze skupiny IAG.

Článek

Odbory hlásí, že stávka ve španělských leteckých společnostech Iberia, Iberia Express a Air Nostrum bude mít vliv celkem na zhruba 700 letů. Personál včetně pracovníků odbavujících zavazadla protestuje proti smlouvám uzavřeným s novými poskytovateli služeb na španělských letištích. Společnost UGT bezprostředně neodpověděla SZ Byznys na žádost o komentář.

V rámci stávky budou zrušeny služby pozemního odbavení na řadě letišť po celém Španělsku. Člen tiskového oddělení společnosti Iberia uvedl pro agenturu Reuters, že se stávka nebude týkat letiště v Madridu, ale letišť v Barceloně, Palma de Mallorca, Ibiza, Malaga, Bilbao, Gran Canaria, Tenerife a Alicante.

Ke stávce se připojí zaměstnanci, kteří mají na práci čištění a údržbu letadel, zásobování palivem a mazivy a ostatní služby. Podle tamních médií se do stávky zapojilo přibližně 8000 zaměstnanců společnosti Iberia Airport Services.

„Mohly by být postiženy i další letecké společnosti mimo skupinu IAG, které využívají služeb Iberia Airport Services, ačkoli podle právních předpisů by stávka mít vliv neměla. Vzhledem k tomu, že se jednání o stávce vedou již několik týdnů, tak byla u více než 90 % zákazníků již nalezena náhrada za zrušení letu,“ uvedla Iberia.

Španělská komerční letiště provozuje státem kontrolovaná společnost Aena. Ta v září najala nové dodavatele služeb, které dříve na mnoha letištích zajišťovala Iberia, což se odborům nelíbilo. Noví dodavatelé se zavázali zachováním personálu a jejich pracovních podmínek. Iberia označila stávku za nezodpovědnou.

Člen tiskové kanceláře společnosti Iberia pro Reuters uvedl, že na letištích, kde služby nyní zajišťují noví dodavatelé, pracuje pouze 3800 z 8000 pracovníků tzv. pozemních služeb, a tak není jasné, jak velký bude mít stávka vliv.

Reklama

Doporučované