Hlavní obsah

Ukrajinci přijíždí s hřivnami. V bankách je neudají, odmítají je i směnárny

Foto: Československá obec legionářská

Ukrajinci přijíždějí do Čech i se svými úsporami. V hotovosti jim však zde skoro k ničemu nejsou.

Reklama

Ukrajinští uprchlíci přijíždějí s peněženkami nacpanými ukrajinskými hřivnami. V Česku je však skoro nikde neudají. Zbývají jim bankomaty a platby kartou.

Článek

Uprchlíci z Ukrajiny si při úprku ze své země sbalili to nejcennější včetně peněz, aby měli v nové zemi z čeho žít. Ukrajinské bankovky a mince jim však jsou téměř k ničemu.

„Mí krajané si před odjezdem do Česka vybrali na Ukrajině hotovost z banky a zde se je snaží vyměnit. V pondělí ráno to na některých směnárnách v Praze ještě šlo, za 100 hřiven jsme dostali 75 korun, odpoledne už nabízeli jen 36 korun a než jsme stačili oběhnout směnárny s nejlepšími kurzy, tak večer už hřivny nebrali,“ popisuje dramatický pád ukrajinské měny šestatřicetiletá Natalya.

V Česku žije už 20 let, živí se jako uklízečka a nyní pomáhá svým krajanům v nouzi v rámci Československé obce legionářské. „Ukrajinci jsou ve složité situaci, když něco potřebují, koupíme jim to sami. Řada z nich ani nemá platební karty,“ dodává za obec.

Na podobné problémy naráží také Asociace ABSL, která v Česku zastupuje odvětví podnikových služeb. „V těchto službách pracuje velké množství občanů Ukrajiny a jak se jim a jejich rodinám jednotlivá centra snaží pomoci, tak jsme narazili na problém, že se jim nedaří měnit ukrajinské peníze na české koruny. Zkoušeli jsme více bank i směnáren v Praze, ale našli jsme jediné místo. To znamená, že v regionech může být situace ještě horší," říká Jan Nedělník z představenstva ABSL.

Foto: Československá obec legionářská

Toto jsou úspory jedné rodiny. V Česku si za ně však takřka nic nepořídí.

Česká národní banka na svém kurzovním lístku ukrajinskou měnu (UAH) uvedenou nemá a ukrajinská hřivna ani nepatří do jejích rezervních měn, avšak tuzemské banky podle ní mohou hřivnu vykupovat či prodávat. „Teoreticky to lze, záleží na konkrétní bance, případně směnárně, zda ukrajinské hřivny vykupuje. Je to věc jejich obchodního rozhodnutí,“ říká mluvčí centrální banky Petra Vodstrčilová.

V praxi však tuzemské banky ukrajinskou hotovost nepřijímají. „Na našich pobočkách nesměňujeme ukrajinské hřivny ani většinu dalších cizích měn již několik let s výjimkou eur, dolarů, chorvatských kun a dalších měn, které využívají naši klienti primárně při cestování,“ říká Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

Hřivnu nemají zalistovanou také Moneta, Komerční banka a Raiffeisenbank, která jinak směňuje 19 zahraničních měn. Air Bank neposkytujete na pobočkách směnárenské služby, ČSOB je přestala poskytovat v roce 2019 a mBank má všechny pobočky bezhotovostní.

Vyměnit tak lze ukrajinskou měnu na koruny jen ve směnárnách, kterých však stále ubývá. SZ Byznys volal na 15 míst v Praze a uspěl jen v jedné, což byla Alfa Prague, která nyní nabízí za 100 hřiven 20 českých korun. Ostatní směnárny buď nikdy hřivny v nabídce neměly, nebo jejich směnu před pár dny zastavily, nebo je jen prodávají.

To je například ČD Směnárna na hlavním nádraží v Praze, která ještě minulou středu hřivny nakupovala a za 100 hřiven vydávala 56 korun, dnes už je jen prodává za kurz 0,93, tedy za 100 korun získá člověk 93 hřiven.

Ukrajinci tak mohou své peníze uložené v ukrajinských bankách využít jen tehdy, pokud mají platební kartu. Těmi mohou platit, nebo s nimi vybírat českou měnu pomocí bankomatů. „Pokud nemají ukrajinští občané své finance uložené v některé z bank, na které byly z důvodu vojenské intervence uvaleny mezinárodní sankce, tak mohou z našich bankomatů bez problémů a nyní bez poplatků vybírat i se svojí platební kartou,“ vysvětluje Zuzana Filipová Z Moneta Money Bank. Stejný systém funguje i v bankomatech Air Bank a Komerční banky.

Petra Kopecká z Raiffeisenbank dále vysvětluje princip, který si Ukrajinci mohou při vybírání peněz z jejích bankomatů zvolit. „Výběr probíhá jako standardní výběr zahraniční kartou. Klient si zvolí, zda chce výběr s přepočtem (DCC) nebo bez přepočtu. Pokud zvolí s přepočtem, tak protože jde o měnu, která není v našem kurzovním lístku, tak se počítá s kurzem karetní asociace. Pokud si zvolí bez přepočtu, tedy výběr v CZK, tak se počítá s kurzem jeho banky,“ vysvětluje Kopecká.

Foto: Komerční banka

Komerční banka přistavila cizincům bankomat pro zjednodušení výběru peněz přímo do uprchlického centra v Brně.

Mluvčí  Raiffeisenbank ale upozorňuje na to, že podmínkou vybrání peněz z bankomatu cizí kartou je také to, že konkrétní domovská banka klientů funguje.

ČSOB a Česká spořitelna zrušily poplatky za výběr peněz z ukrajinských karet a Komerční banka přistavila bankomat pro potřeby Ukrajinců přímo do jednoho uprchlického centra. „Pro potřeby lidí, kteří jsou ubytovaní v uprchlickém centru v areálu brněnského výstaviště, jsme dnes po dohodě s vedením Jihomoravského kraje instalovali náš bankomat,“ říká mluvčí banky Michal Teubner.

Reklama

Doporučované