Hlavní obsah

Ušetří víc nová okna, nebo solár? Pomoci může program pro obce i podniky

Rozhovor s Vladimírem Sochorem z Národní rozvojové banky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Národní rozvojová banka spustila projekt na podporu energeticky úsporných budov Elena. Využít ho mohou města i podnikatelé, v rozpočtu má 62 milionů korun.

Článek

Nejen domácnosti, ale řada obcí a měst teď řeší, jak se vyrovnat se zdražováním energií. Příkladem jsou středočeské Čelákovice. Jejich starosta Josef Pátek (ODS) už teď ví, že město bude muset zdražit teplo i teplou vodu.

„Už letos jsme nakupovali elektřinu za dvojnásobek loňské ceny a příští rok bude ještě čtyřikrát dražší. To významně dopadne nejen na rozpočet města, ale také na občany ve vyšší ceně tepla a teplé vody. Krátkodobě úsporu najít nelze, a proto je nutné zvýšit cenu,“ vysvětluje Josef Pátek.

Pro obce nebo kraje je situace o to složitější, že ve svém majetku mají řadu energeticky náročných staveb. Obvykle jde o mateřské školy, divadla a společenské sály nebo sportoviště. V případě Čelákovic jde právě o školy a bazén.

Chceme měnit budovy na energeticky úspornější a osadit střechy solárními panely.
Josef Pátek (ODS), starosta Čelákovic

„Nyní se snažíme o snížení energetické náročnosti v provozu města. Chceme měnit budovy na energeticky úspornější a osadit střechy solárními panely,“ popisuje strategii na příští období starosta Čelákovic.

Právě takovým obcím chce pomoct Národní rozvojová banka. Projekt, nazvaný Elena, nabízí možnost investovat do energeticky šetrných budov, aniž by předtím z obecních rozpočtů musely utratit statisíce. Roli nehraje ani stáří budovy, ani například to, zda je pod památkovou ochranou.

„V těchto dnech obce řeší hlavně ceny energií a situaci na trhu. Během zimy a na jaře čekáme nápor zájemců o snížení spotřeby energií v budovách,“ předvídá Vladimír Sochor z Národní rozvojové banky. Do programu se mohou hlásit nejen obce, města nebo kraje, ale také příspěvkové organizace a podnikatelé.

ELENA

Program Národní rozvojové banky na podporu úspory energií v budovách.

V rozpočtu má nyní cca 62 milionů korun.

Větší část je určena pro přípravu tzv. EPC projektů (poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem) ve veřejném sektoru, zejména pro města, kraje nebo příspěvkové organizace, hlásit se ale mohou i podnikatelé.

Požadavek na úsporu energií se nejčastěji týká škol, zdravotnických zařízení, sportovišť a kulturních zařízení.

Jednoduše řečeno jde o to najít soubor takových energetických opatření, který ve výsledku povede ke snížení spotřeby. Úspory může přinést třeba výměna oken, zateplení fasády, ale také úprava vytápění, příprava teplé vody, ventilace, chlazení nebo osvětlení.

„Banka nejenže pomůže ve všech fázích přípravy projektu až do podpisu smlouvy s dodavatelem, ale co je zajímavé, nabízíme úhradu těch nákladů, které jsou potřeba na přípravu až do výše 90 procent. Žadatel uhradí bance pouze těch 10 procent jako jakýsi vstupní poplatek, a jinak všechno ostatní za něj zprostředkováváme my,“ vysvětlil Vladimír Sochor v rozhovoru pro SZ Byznys s tím, že administrativa přihlášky by neměla zájemce odradit.

Prostředky uvolnila Evropská investiční banka pro celou Evropskou unii, projekt běží do poloviny roku 2023.

Reklama

Doporučované