Hlavní obsah

TikTok neprodáme, hlásí Čína. Do roka by tak sociální síť mohla v USA skončit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ascannio, Shutterstock.com

Logo aplikace.

Reklama

Mateřská společnost TikToku, čínský ByteDance, nemá v úmyslu prodat svou oblíbenou online platformu na sdílení krátkých videí, píše BBC. Pokud k tomu ale opravdu nedojde, mohl by být TikTok v USA zakázán.

Článek

Spojené státy rozhodly, že buď čínský ByteDance svou videoplatformu TikTok prodá, nebo bude v USA nedostupná. Dosud se spekulovalo, za kolik by TikTok byl k mání, kdo by o něj mohl mít zájem a zda bude součástí obchodu i jeho algoritmus, díky kterému je aplikace tak oblíbená. Podle posledních zpráv ale firma o prodeji neuvažuje.

„ByteDance tak raději TikTok pro americký trh znepřístupní, než aby jej prodal, ale to jen v případě, až vyčerpá všechny právní možnosti v boji se schváleným zákonem,“ uvedly čtyři zdroje pro agenturu The Guardian.

V případě prodeje TikToku bez důležitého algoritmu by podle analytika Wedbush Securities Dana Ivese byla hodnota mnohem nižší. Podle něj je to jako koupit auto bez motoru. „Čína nedovolí, aby zdrojový kód a algoritmus byly v rukou americké společnosti,“ dodává Ives.

TikToku však v USA nehrozí okamžitý zákaz. Nový zákon dává Číně devět měsíců na prodej a další tříměsíční lhůtu, než bude možné případný zákaz uplatnit. Což by znamenalo, že by definitivní zákaz platil až v roce 2025, tedy po prezidentských volbách ve Spojených státech. Republikánský kandidát a exprezident Donald Trump se přitom proti zákazu několikrát jasně vymezil.

Reklama

Doporučované