Hlavní obsah

Válka zasáhla Křetínského plány na těžbu ukrajinského plynu

Foto: Nafta a.s.

Společnost Nafta drží licence na průzkum nalezišť zemního plynu v několika ukrajinských lokalitách. Ilustrační foto.

Reklama

Ruská invaze překazila snahu miliardáře Daniela Křetínského stát se významným těžařem zemního plynu na Ukrajině. Ukrajina hrála roli též v plánech firem z EPH na vybudování „vodíkové dálnice“ do západní Evropy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenská společnost Nafta patřící do skupiny EPH byznysmenů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče místo uskutečňování plánů na těžbu plynu na Ukrajině řeší bezpečnost svých lidí ve válkou zkoušené zemi. Nafta má licence na průzkum nalezišť plynu ve čtyřech ukrajinských regionech včetně těch, kde se nyní válčí.

„Společnost Nafta se v současnosti zaměřuje zejména na pomoc a bezpečnost svých zaměstnanců a jejich rodin na Ukrajině a taktéž na pomoc lidem na Ukrajině, kteří se ocitli v nouzi. Co se týče projektů Nafty na Ukrajině, byl tam vyhlášený výjimečný stav, během něhož není možné velkou část aktivit na Ukrajině realizovat,“ sdělil mluvčí firmy Nafta Martin Babulic.

Za aktuální situace navíc podle společnosti ani nelze odhadnout, co se s jejím byznysem na Ukrajině bude dít dál. „Až do ukončení válečného konfliktu není možné další kroky v rámci Ukrajiny predikovat,“ dodal.

Nafta vstoupila na ukrajinský trh v roce 2016. Postupně prostřednictvím tamních dceřiných společností získala licence na průzkum nalezišť plynu ve čtyřech různých lokalitách. Jsou to místa napříč celou zemí, od Užhorodu nedaleko hranic se Slovenskem až po východoukrajinské regiony na východě na dohled od Charkova, kde probíhají jedny z nejprudších bojů s ruskými okupanty. Licence na východě Ukrajiny v oblastech Hrunivská a Ochtyrská získala Nafta v roce 2020.

Foto: Seznam Zprávy

Ukrajinské lokality, kde mají dceřiné firmy společnosti Nafta licence na průzkum nalezišť zemního plynu.

„Prozkoumali jsme téměř celé území země a došli jsme k závěru, že v příštích pěti letech budeme schopni efektivně investovat 200 milionů dolarů do ukrajinského plynu,“ citoval před čtyřmi lety ukrajinský server Ukranews.com Roberta Bundila z představenstva Nafty.

Pro Ukrajinu byl projekt součástí úsilí o energetickou nezávislost na Rusku. Nafta zase hodlala využít synergie s plynovody Křetínského společnosti Eustream, kterými proudí plyn do Evropy.

Plynárenská síť navíc hrála klíčovou roli ve zvažovaném záměru na vybudování „vodíkové dálnice“ z Ukrajiny přes Slovensko a Česko do Německa a na další evropské trhy. Ukrajina měla v plánu stát se velkým producentem vodíku, který má hrát významnou roli v evropské energetice. Přeprava vodíku by byla možná právě přes upravené plynovody. Eustream a tři další plynárenské společnosti včetně tuzemské Net4Gas představily projekt vodíkového koridoru loni v září.

Ratingová agentura Fitch zařadila na začátku března Křetínského společnost EP Infrastructure do negativního výhledu právě kvůli rizikům vyplývajícím z mezinárodní situace na trhu s plynem. Podobný krok udělala také další ratingová agentura Moody's, upozornil Ekonomický deník.

Reklama

Doporučované