Hlavní obsah

Vesničko má digitální. Nová doba už přišla i do nejmenších obcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Agenda SZ Byznys s Václavem Lintnerem, zakladatelem Galileo Corporation. Ilustrační foto.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obyvatelé českých měst i obcí stále častěji komunikují se svým starostou elektronicky. Digitalizovanou správu mají už i obce o desítkách obyvatel.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

S rozvojem technologií a mobilních zařízení se život v obcích v Česku začal rychle měnit. Vedení samospráv i jejich obyvatelé začali mít stále větší potřebu rychle si mezi sebou předávat informace a komunikovat.

„Dnes už digitalizovaně komunikuje prakticky celé Česko,“ říká v Agendě SZ Byznys Václav Lintner, zakladatel společnosti Galileo Corporation.

„Řadu povinností už v tomto směru vyžaduje i zákon a další s časem přibývají. Takže dnes už můžeme říct, že i ty nejmenší obce, například o 50 obyvatelích, mají svou správu alespoň částečně digitalizovanou,“ říká Lintner.

Galileo Corporation

  • Společnost Galileo Corporation působí na českém trhu od roku 2002 a na Slovensku od roku 2013.
  • Specializuje se na digitální úřední desky, webové stránky a řešení komunikace pro obce a města, školy, příspěvkové organizace a svazky obcí.
  • Webové stránky pro obce a města v Česku realizují například také společnosti Wertu, Webhouse nebo Antee.
  • Konkurenci má společnost i v dodávkách elektronických úředních desek. Nabízí je například firma DigiDay.
  • Tématu digitalizace měst a obcí se pak více či méně věnuje řada IT firem. A samy obce se sdružují do spolků, ve kterých si s digitalizací pomáhají.

Kromě webových stránek, které firma pro tuzemská města a obce zřizuje, jsou podle jeho slov dnes už běžné také mobilní informační aplikace nebo systémy, které občanům rozesílají aktuální informace pomocí SMS nebo e-mailového účtu.

„Stále aktuálnější otázkou jsou také sociální sítě měst a obcí, které zajímají primárně mladší generaci,“ dodává.

Velkou roli v úspěšnosti a využívání digitalizovaných řešení hraje celkové nastavení, které mohou starostové v důsledku potřeb tamních obyvatel optimalizovat.

„Systémy samospráv využívají statistiky. Vidí, kolik uživatelů daný komunikační kanál reálně využívá, kolik uživatelů se přihlásilo k odběru SMS zpráv nebo kolik občanů si aktivně stáhlo aplikaci do chytrých telefonů,“ popisuje Lintner.

Stejně tak podle jeho slov fungují metriky také pro přístupy na webové stránky. „Starostové mají přehled dokonce o tom, které sekce obyvatele nejvíce zajímají. Podle toho dost často webové stránky modernizujeme,“ dodává zakladatel Galileo.

Počty uživatelů rostou

Součástí statistik, které měří popularitu jednotlivých elektronických řešení, která mají informovat místní obyvatele, jsou i počítadla návštěvnosti. Ta podle Lintnera v posledních letech letí rychle vzhůru.

„Sledujeme neustálý růst uživatelů. Projekty, jako jsou mobilní informační aplikace, nemají krátkodobou trvanlivost. Počítá se s nimi na řadu let, proto už nyní vidíme, že návštěvnost posiluje mladá generace, která dříve o dění samosprávy nejevila zájem. Nyní už ale dospívá a začíná se zajímat o dění kolem sebe,“ popisuje v rozhovoru zakladatel společnosti Galileo.

Děkujeme za spolupráci

Hlavním partnerem je Burza cenných papírů Praha, partnery projektu jsou ČSOB, Galileo Corporation, Orlen Unipetrol, Deloitte a Kunsthalle.

Zájem o vymoženosti digitalizace měst a obcí nezůstává ale jen u mladých. Stále častěji se týká také starší generace. Často podle slov Václava Lintnera volí variantu zasílání novinek prostřednictvím textových zpráv do mobilních telefonů. Některé obce pro ně dokonce chystají lekce, na kterých se učí možnosti naplno využít.

„Řada obcí uspořádala pro občany seznámení například s elektronickou úřední deskou. Sezvali se starší občané přímo k ní a náš technik jim předvedl ovládání,“ popsal zakladatel firmy.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Reklama

Doporučované