Hlavní obsah

„Pár lidí bych vyděsil,“ říká o útocích hackerů šéf české IT jedničky

Agenda SZ Byznys s generálním ředitelem Aricoma Milanem Samešem. Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Problematika digitální bezpečnosti se stává stále složitější. Sofistikovanější útoky je třeba vykrývat lepším zabezpečením. Největší IT firma v Česku chystá posily v řadách kybernetické bezpečnosti.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Kybernetické útoky se stávají stále větší výzvou, a to nejen pro koncové uživatele, ale také pro technologické firmy. Ty v důsledku růstu počtu a sofistikovanosti podvodů musí v krátkém čase přicházet se stále lepší obranou. Největší IT firma v Česku a na Slovensku, společnost Aricoma, chystá kvůli rostoucím hrozbám rozšíření týmu.

„My v oblasti kybernetické bezpečnosti máme zatím zhruba 200 lidí a rozhodně chceme tento počet rozšiřovat. Jak se technologie rozvíjejí, tak se rozvíjí i kriminalita v digitálním prostoru. Podniky, stát, firmy na to musí reagovat a vytváří se po bezpečnostních řešeních obrovská poptávka,“ říká v Agendě SZ Byznys generální ředitel společnosti Milan Sameš.

Aricoma Group

  • Největší český ICT holding, založen investiční skupinou KKCG v roce 2019.
  • Aricoma Group nyní zahrnuje dvě značky – Aricoma a Qinshift. Aricomou se letos staly firmy AEC, Komix, CES EA a Autocont International. A další firmy budou následovat. Qinshift zahrnuje vývojáře softwaru Cleverlance, Seavus a další.
  • Firmy skupiny Aricoma pokrývají portfolio služeb, počínaje návrhem ICT architektury přes infrastrukturní a cloudové služby až po vývoj vlastních softwarových řešení a outsourcing.
  • Skupina zaměstnává téměř 4000 lidí a její loňský obrat přesáhl deset miliard korun.

Už nyní jsou podle jeho slov počty útoků na firmy, kterým Aricoma hlídá IT infrastrukturu, děsivé. „Pokusy o útok sledujeme 24 hodin denně. Samozřejmě to číslo nemohu publikovat, ale myslím si, že bych pár lidí vyděsil,“ komentuje situaci šéf technologické skupiny, kterou před pěti lety založila investiční skupina KKCG miliardáře Karla Komárka.

Do hry o kybernetickou bezpečnost navíc brzy může vstoupit nová neznámá. „Hodně skloňovaná umělá inteligence může mít velký dopad na oblast kyberbezpečnosti,“ varuje Sameš.

Její využití může podle jeho slov přijít jak ze strany hackerů, tak ochranných složek.

„Dokážeme si už ve velmi brzké době představit například použití umělé inteligence při takzvaných penetračních testech, kdy my jsme ti, kteří se pokoušejí na zákazníkovu zakázku vniknout do jeho vlastního systému,“ popisuje nové strategie šéf skupiny.

O tom, jak svižným tempem jde oblast kupředu, svědčí i výsledky těchto testů. „Pokoušíme se prolomit bezpečnostní infrastrukturu zákazníka a dost často úspěšně. A pak vypracováváme zprávu, která samozřejmě obsahuje, co se stalo, proč a co je třeba udělat pro to, aby už se to neopakovalo,“ vysvětluje.

„Je to válka, která se nedá vyhrát, ale nelze přestat bojovat,“ dodává.

Firmy začnou šetřit

Složitá ekonomická situace, kterou dnes prožívají v Česku nejen spotřebitelé, ale také firmy, by navíc kybernetické hrozby mohla ještě posílit. Podniky by na některých bezpečnostních řešeních totiž mohly začít šetřit.

„Tento vývoj chodí už mnoho let ve vlnách. Jsou tu období, kdy se podniky snaží šetřit, a naopak jsou vlny, kdy se snaží investovat. Platí to i pro stát. V oblasti informačních technologií tento trend zatím nepozorujeme, ale právě vzhledem k ekonomické situaci očekáváme, že přijde,“ obává se Sameš.

Digitální peněženka už příští rok

Aricoma se však kromě bezpečnostních a dalších technologických řešení pro firmy a státní správu věnuje také digitalizaci. Je součástí projektu eWallet, tedy evropské digitální peněženky, a spolupracuje na vývoji elektronických dokladů. Ani tato oblast se však nevyhne kybernetickým hrozbám.

„Hrozí nebezpečí zneužití, ale domnívám se, že je daleko menší, než kdyby vám někdo ukradl občanský průkaz na ulici. Nepřeceňoval bych bezpečnost fyzických dokumentů proti těm digitálním,“ říká v Agendě SZ Byznys Milan Sameš.

Česko je pozadu

Jejich zavedení by podle slov šéfa společnosti Aricoma mohlo přijít už příští rok. Záležet však bude, jak se Česku podaří nový způsob identifikace implementovat.

Celkově Česko ze Samešova pohledu v evropském srovnání v digitalizaci značně zaostává. „Není tajemstvím a rozhodně to nesouvisí s žádnou konkrétní vládou, že posledních více než deset let jsme zaspali. Nyní je nejvyšší čas, abychom zrychlili. A to podstatně,“ komentuje digitalizaci Česka Sameš.

Řešením by podle jeho slov bylo zjednodušení a zlevnění procesů souvisejících s legislativou.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Reklama

Doporučované