Hlavní obsah

Všechno je na heslo, ale kdo si je má všechny pamatovat. Řešení je na světě

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Více než čtvrtina uživatelů používá stejné heslo k více internetovým službám, vyplývá to z průzkumu.

Reklama

Polovina uživatelů má problém zapamatovat si všechna svá hesla k různým internetovým službám, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK. Řešením může být například správce hesel nebo stálé přihlášení e-mailovým účtem.

Článek

Pandemie změnila způsob užívání internetu pro mnoho z nás. Lidé se učili na internetu například pracovat a komunikovat s kolegy nebo třeba nakupovat potraviny. Více služeb ale znamená také více hesel, které si člověk musí zapamatovat. Podle průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Seznam.cz nemá problém si všechna hesla zapamatovat jen 15 procent uživatelů.

Více než čtvrtina z 2,5 tisíce respondentů proto používá stejné heslo při registraci na různých webech, ať už jsou to e-shopy, nebo třeba streamovací platformy. Používání stejného hesla nebo i upravování základu jednoho hesla je ale nebezpečné a vystavuje uživatele riziku zneužití osobních údajů.

Polovina uživatelů má problém pamatovat si všechna hesla

Jak se tedy v on-line světě ochránit? Naštěstí existuje spousta způsobů. Základem je, zvolit si dobré heslo. „Opravdu dobré heslo by mělo mít minimálně osm znaků, mělo by obsahovat malá i velká písmena a číslice. Heslo může obsahovat i speciální symboly, například otazník, procento, vykřičník a podobně. Symboly se ale moc nevyužívají, což je škoda, heslu rozhodně dodají na bezpečnosti,“ říká David Finger, ředitel divize Email.cz a Mapy.cz ve společnosti Seznam.cz.

Zapamatovat si ale různá hesla od desítek služeb může být nadlidský úkol. Z průzkumu vyplývá, že pro 47 procent dotazovaných je zapamatování si všech hesel nějakým způsobem obtížné a každý desátý s tím má dokonce veliké obtíže.

Naštěstí existuje spousta způsobů, jak zůstat na internetu v bezpečí a přitom z toho nemít těžkou hlavu. „Z průzkumu vyplývá, že nutnost pamatovat si velké množství hesel pro různé registrace na webech je pro řadu uživatelů náročná. Často pak hledáme nové možnosti, jak si tento úkol usnadnit, ať už jde o ukládání hesel, využívání různých identit, nebo trvalá přihlášení,“ říká Jan Tuček, ředitel STEM/MARK.

Jak zůstat v bezpečí bez knihy plné hesel

Nejjednodušším řešením je tak pravděpodobně přihlašování přes jednoho důvěryhodného poskytovatele. Tím mohou být například sociální sítě jako Facebook nebo třeba poskytovatelé e-mailových účtů, jako jsou Google nebo Seznam.

„Radím využívat možnosti stálého přihlášení všude tam, kde je to možné. Třeba Přihlášení přes Seznam vám bude fungovat ve velmi široké síti webů a služeb české internetové jedničky. Nebudete si muset všude dělat registraci a vyplňovat všechny údaje a vymýšlet další hesla,“ říká Finger.

Pokud máte účet na Facebooku, Googlu, Seznamu nebo jiné velké síti, stačí vám pamatovat si jedno heslo k tomuto účtu a do zbytku služeb jako jsou třeba e-shopy se můžete přihlašovat skrze tento účet, pokud tuto možnost podporují. Alespoň na některých webech využívá možnost trvalého přihlášení 63 procent respondentů.

Využijte moderní technologie

Existují ale i jiné varianty zabezpečení. Jedním z nejbezpečnějších řešení jsou takzvaní správci hesel. To jsou programy, které automaticky generují a ukládají hesla ke všem vašim službám. Vám k přihlášení stačí pouze jedno silné heslo (a k němu je pro vyšší bezpečnost možné například přidat soubor s klíčem, třeba na USB), kterým se přihlásíte do správce, a ten pak automaticky vyplňuje hesla do uložených webů. Pak jen těžko vaše heslo někdo uhádne a pokud někde vaše heslo unikne nebo ho ukradnou hackeři, bude jim na jiných vašich službách k ničemu, protože tam budete mít jiná vygenerovaná hesla.

Nevýhoda spočívá v tom, že k přihlášení se do správce hesel musíte mít často aplikaci, takže přihlásit se třeba na email v jiném než vašem telefonu může být obtížné.

Dalším způsobem je takzvané dvoufázové ověření. Kromě zadání uživatelského jména a hesla vám ještě přijde (ve formě SMS nebo do aplikace) další oznámení, které musíte potvrdit. Druhý krok přihlašování provedete například z mobilu, v e-mailu nebo použitím USB klíče.

Tímto směrem se vydává Microsoft, který představil dokonce přihlášení bez hesla. Po zadání uživatelského jména nebo emailu tak potvrdíte přihlášení pouze z mobilu použitím otisku prstu nebo odpovědí na otázku, kterou znáte pouze vy.

A v neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na zmíněnou biometrii – ověřování pomocí biologických charakteristik. Jednoduše řečeno tedy například otiskem prstů nebo skenováním obličeje. Tento způsob je již řadu let populární pro odemykání telefonů, v posledních letech se ale používá například také k placení nebo přihlašování se bez hesla. Některé banky kontrolují identitu svých uživatelů i podle jejich chování, například podle způsobu psaní na klávesnici.

Společnost Seznam.cz je vydavatelem Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované