Hlavní obsah

Jednu vanilkovou a spoustu bakterií k tomu. Zmrzliny u kontroly pohořely

Foto: Pixabay.com

Více než polovina vzorků zmrzliny neprošla kontrolou inspekce.

Reklama

Česko sužují vedra, a tak je občas příjemné se zchladit. Nejlépe zmrzlinou nebo nějakým studeným nápojem. Státní zemědělská a potravinářská inspekce však varuje: přes polovinu zmrzlin obsahuje mikrobiologicky nevyhovující vzorky.

Článek

Státní zemědělská a potravinářská inspekce každý rok kontroluje kvalitu zmrzlin a dalších letních pochutin. Letošní výsledky jsou alarmující – 56 procent testovaných vzorků zmrzlin obsahovalo mikrobiologicky závadné prvky. V tomto případě jde většinou o kolonie bakterií, které se ve zmrzlině vyskytují ve větším než povoleném množství.

Inspekce se zaměřila především na točené a kopečkové zmrzliny. Za špatnými výsledky stojí podle kontrolorů především nedodržování hygienických požadavků při výrobě, špatně udržovaná zařízení, ve kterých je zmrzlina uchovávána nebo kontaminace vstupních surovin při samotné výrobě zmrzliny.

U točených zmrzlin je pak podle inspekce hlavní příčinou špatných výsledků proces, jakým zmrzlináři se zmrzlinou nakládají. Provozovatelé ji totiž často na konci dne nezlikvidují, ale vrací ji druhý den zpět do stroje. Při tom procesu pak vzniká vysoké riziko přenosu a množení bakterií.

Od roku 2017 se počet nevyhovujících vzorků zmrzlin více než zdvojnásobil. V té době nevyhovovalo kontrole pouze 26 procent vzorků. Jen od minulého roku vzrostl počet o osm procentních bodů.

Led je na tom ještě hůř

Pokud jste si někde ve stánku či restauraci dali limonádu s ledem, pravděpodobně nepochází z formičky do mrazáku, ale ze stroje na led. I ty jsou však podle inspekce stejně jako stroje na zmrzlinu náchylné kontaminaci.

V letošním roce nevyhovovalo kontrole celých 75 procent vzorků. Pozornost zaměřovala inspekce stejně jako u zmrzlin hlavně na výskyt bakterií, ale také živých mikroorganismů, jako jsou například bičíkovci.

Závadnost ledu pramení především z podcenění hygienické praxe spojené s používáním výrobních zařízení a také s jejich nedostatečnou dezinfekcí. Stejně jako u zmrzlin, i u ledu trend závadných vzorků roste. V roce 2017 kontrolou neprošlo 45 procent vzorků.

Obecně tak vyplývá, že provozovatelé a prodejci stále více podceňují rizika spojená se špatnou hygienou, údržbou strojů nebo skladováním. Takové chování pak vede nejen k pokutám v případě zjištění pochybení, ale především vystavuje zákazníky zdravotním rizikům.

Zákaz prodeje a pokuty

V případě, že státní inspekce objeví bakterie nebo jiná znečištění ve zmrzlinách nebo ledu, musí provozovatel s okamžitou platností přestat kontaminované stroje používat. Následně je musí dezinfikovat a až v případě, že vzorky zmrzliny ze strojů po dezinfekci splní laboratorní požadavky, může je dotyčný opět využívat. Na nedbalého provozovatele čeká samozřejmě i pokuta.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce však upozorňuje, že alarmující čísla musíme brát s rezervou. Při kontrolách se totiž zaměřuje na provozovny, u kterých má větší podezření na porušování hygienických standardů.

„Podíl nevyhovujících vzorků nelze zevšeobecnit pro celý trh, protože SZPI vybírá vzorky k odběru dle analýzy rizika a častěji prověřuje provozovny, kde očekává problém. I bezproblémoví provozovatelé jsou však pravidelně kontrolováni, byť s nižší frekvencí,“ stojí ve zprávě SZPI.

Reklama

Doporučované